Acil servise akut üst gastrointestinal sistem kanamasıyla başvuran hastalarda lokal traneksamik asit uygulaması: Plasebo kontrollü randomize klinik çalışma
Administration of local tranexamic acid in patients with acute gastrointestinal system hemorrage present to the emergency department: A placebo-controlled randomize clinical study
- Tez No: 517114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: gastrointestinal kanama, traneksamik asit, acil servis (MeSH Sözlük), gastrointestinal bleeding, tranexamic acid, emergency department (MeSH Database)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Araştırmanın amacı acil servise akut üst gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran hastalarda lokal olarak uygulanan traneksamik asitin (TEA), plaseboya üstünlüğünü test etmektir. Gereç ve yöntem: Çift kör, randomize kontrollü olarak tasarlanan araştırma, bir üçüncü basamak hastanenin acil servisinde 2016-2018 yılları arasında, acil servise üst gastrointestinal sistem kanaması (üstGİK) semptomlarıyla başvuran hastalarda gerçekleştirildi. ÜstGİK için standart tedavileri alan hastalardan; tedavi grubuna nazogastrik sonda içinde 100 mL'lik %0,9 serum fizyolojik içinde 2000mg %5'lik TEA çözeltisi, kontrol grubuna 100 mL %0,9'luk salin uygulandı. Hastaların acildeki tedavilerinin bitimini takiben 1 aylık süre sonunda kompozit sonlanım olarak; tekrarlayan endoskopi ihtiyacı, yeniden kanama, cerrahi gereksinimi, acil servise tekrarlayan başvuru ve mortalite parametreleri değerlendirildi. Verilerin analizi için Student t testi, Mann Whitney U testi ve ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Randomizasyona, gruplara 78 ve 79 hasta düşecek şekilde toplam 157 hasta dahil edildi. Endoskopik görüntüleme sonuçlarına göre hastaların çoğunun Forrest 3 sınıfında olduğu ve en sık kanama sebebinin peptik ülser olduğu saptandı. Kompozit sonlanım; TEA hastalarının 25'inde (%32,1), normal salin grubunun 23'ünde (%29,1) gerçekleşti; her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,690). TEA ve kontrol grupları arasında; mortalite (%10,3-%12,7; p=0,637), tekrarlayan acil servis başvurusu (%17,9-%12,7; p=0,357) ve tromboembolik komplikasyonlar (%3,8-%1,3; p=0,367) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: ÜstGİK hastalarında nazogastrik yolla uygulanan 2000 mg traneksamik asit ve plasebo arasında; mortalite, yeniden kanama, tekrarlayan endoskopik girişim, cerrahi gereksinimi, tekrarlayan acil servis başvurusu, tromboembolik olay, hastane yatış süresi, acil servis kalış süresi ve acil serviste aldığı kan ürünleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of this study was to test locally administered tranexamic acid (TXA) against placebo in the patients with upper gastrointestinal bleeding presented to the emergency department (ED). Materials and Methods: This single-center, double-blind randomized controlled trial was performed in a tertiary ED in patients presented with upper gastrointestinal bleeding symptoms between 2016 to 2018. In the patients who received standard treatments for gastrointestinal bleeding; 2000 mg of 5% TXA in 100 mL of 0.9% saline solution was administered to the treatment group and 100 mL of 0.9% saline was administered to the control group using a nasogastric catheter. As a composite outcome, at the end of 1 month period following the end of the treatment of patients; recurrent endoscopy need, re-bleeding, surgery requirement, recurrent admission to the ED and mortality parameters were evaluated. The Student t test, Mann Whitney U test and chi-squared test were used for the analysis of the data. Results: A total of 157 patients were included in the randomization, including 78 and 79 patients in TEA and placebo group. According to the endoscopic results, the majority of the patients were in Forrest 3 class and the most frequent cause of bleeding was peptic ulcer. The composite outcome was occurred in 25 of the TXA group (32,1%) and 23 of the normal saline group (29,1%), no statistically significant difference was found between groups (p=0,690). In addition, no statistically significant difference was observed between TXA and control groups regarding to mortality (10,3% vs 12,7%, p=0,637), recurrent ED admission (17,9% vs 12,7%, p=0,357) and thromboembolic complications (3,8% vs 1,3%, p=0,367). Conclusion: In patients with upper gastrointestinal bleeding, no statistically significant difference was found regarding to mortality, recurrent bleeding, recurrent endoscopic intervention, surgery requirement, recurrent ED admission, thromboembolic event, duration of hospitalization, duration of ED stay and blood products administered at the ED between locally administered 2000 mg of TXA and placebo.