Channel estimation in OFDM system using neural network combined with artificial bee colony algorithm
Yapay arı kolonisi algoritması ile birleştirilmiş yapay sinir ağı kullanarak OFDM sisteminde kanal kestirimi
  1. Tez No: 517222
  2. Yazar: SIDRA MEO RAJPUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: OFDM, Kanal Kestirimi, Sinir A˘gı, Yapay Arı Kolonisi, OFDM, Channel Estimation, Neural Network, Artificial Bee Colony
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dikgen Frekans Bölmeli ço˘gullama (OFDM: Orthogonal Frequency Division Multiplexing), ço˘gu modern kablosuz haberle¸sme sistemleri için modülasyon tekni˘gi olarak kullanılmaktadır. OFDM, hücresel haberle¸sme standardı LTE / LTE-A'ya adapte edilmi¸stir. Ayrıca WiMAX, Wi-Fi ve daha fazlası dahil olmak üzere di˘ger standartlar tarafından da tercih edilmi¸stir. Bu çalı¸smada, OFDM sisteminde kanal kestirimi için, çok katmanlı algılayıcı tabanlı yapay sinir a˘gı, yapay arı kolonisi (ABC: Artificial bee colony) optimizasyon algoritması ile e˘gitilmi¸stir. Önerilen algoritmanın (ABC-NN) sonuçları, en küçük kareler (LS: Least Squares) ve en küçük ortalama karesel hata (MMSE) gibi geleneksel kanal kestiriciler ve ayrıca geleneksel geri yayılım yapay sinir a˘gı ( BPNN: back propagation neural network) ile kıyaslanmı¸stır. Bu çalı¸smada, ABC-NN'nin performansını de˘gerlendirmek için ortalama karesel hata (MSE: mean square error) ve bit hata oranı (BER: bit error rate) kullanılmı¸stır. Simülasyon sonuçları, ABC-NN'ye dayalı kanal kestiriminin, kanal istatistikleri ve gürültü bilgisine ihtiyaç duymaksızın, LS algoritması ve BP-NN'ye nazaran daha iyi performans sergiledi˘gini göstermektedir. MMSE algoritması, OFDM kanal kestirimi için ABC-NN'den daha iyi performans göstermesine ra˘gmen, ABC-NN daha az karma¸sıktır ve kanal durum önbilgisine ihtiyaç duymamaktadır.
Özet (Çeviri)
For many modern wireless and telecommunications systems, Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) is being used as a modulation technique. OFDM has been adopted for the cellular telecommunications standard LTE / LTE-A, also it has been chosen by other standards including WiMAX, Wi-Fi and many more. In this study, a multi-layered perceptron based neural network has been trained with artificial bee colony (ABC) optimization algorithm for channel estimation of an OFDM system. The results of the algorithm (ABC-NN) are compared with conventional channel estimators such as Least Square (LS) and Minimum Mean Square Error (MMSE) and also with conventional back propagation neural network (BPNN). In this work, mean square error (MSE) and bit error rate (BER) have been used to evaluate the performance of ABC-NN. The simulation results show that channel estimation based on ABC-NN gives better performance as compared to LS algorithm and BP-NN without the need of channel statistics and noise information. Although MMSE algorithm performs better than ABC-NN for channel estimation of OFDM, ABC-NN is less complex and does not require prior channel state information.