İstikrar politikalarının gelir dağılımı üzerine etkileri: Seçilmiş ülke örnekleri üzerine bir analiz
Stabilization policy impact on income distribution: Analysis for selected countries
  1. Tez No: 517271
  2. Yazar: LEYLA TAYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İstikrar politikaları, gelir dağılımı, işsizlik, Stabilization policies, ıncome distribution, unemployment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma ekonomik kriz kavramından hareketle, farklı iktisadi okul görüşlerine dayalı olarak kriz ortamında uygulanabilecek ekonomi politika seçeneklerini tartışmaktadır. Çalışma, kriz ortamındaki ekonomik politika seçeneklerinin ülke gelir dağılımına olan etkilerinin ölçümlenme yöntemleri ile bu yöntemlerin birbirlerine olan üstünlüklerini ilgili literatür bağlamında açıklamaktadır. Analiz vergilemenin, kamu harcamalarının, iç ve dış borçlanmanın, enflasyonun ve uygulanan dış ticaret rejiminin gelir dağılımı üzerine olan etkisini ve etki derinliğini uluslararası örneklerle okuyucuya sunmaktadır. Tüm bu açıklamalar, son dönemde iktisat kuramının ekonomik krizlerle mücadelede, salt geçmiş dönem ekonomik büyüme oranına kavuşma algılamasının günümüz ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm olmadığı motivasyonu ile yapılmıştır. Tez çalışmamızın uygulama bölümünde hangi iktisadi okula dayalı olarak geliştirilirse geliştirilsin gelir artışı sağlayan ortamların gelir dağılımı ve işsizlik üzerindeki etkilerini panel analizi kapsamında ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to explore economic policy options towards combatting economic crises and economic recovery for alternative school of thought. Study explores the impact of alternative economic crises policies on income distribution in terms of measurement techniques explored under economic literature. Economic policy impact of economic crises policies on income distribution is extended towards the impact of taxation, public expenditure policy, internal and external debt, inflation and adopted trade regime with the given international experiences. The motivation behind analyzing economic crises policy options underlines that solely income recovery policies is not fulfilling the existing economic and social expectations of today's societies. Under the empirical analysis, using the panel analysis technique we test whether income distribution and unemployment are positively influenced by income recovery.