The study on behavior of concrete shear wall with different percentages and position of opening
Boşluklu perdeli yapı sistemlerinde perde boşluk oranlarının ve boşluk konumlarının yapı davranışına etkisinin araştırılması
- Tez No: 517730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUVAFIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boşluk, Deprem ivmesi, Kayma, Perde duvar, Zaman tanım alanı analizi, Different percentages of openings, Drift, Earthquake acceleration, Opening, Shear wall, Time history analysis
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yanal yüklere karşı olumlu performansları nedeniyle, (deprem yüküne karşı moment dirençli sistemlerinden biri olan) beton perde duvarları, orta ve yüksek katlı binalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Pek çok durumda yapılar, mimari ihtiyaçları karşılamak için farklı boyutlarda boşluklar gerektirmektedir. Duvarlardaki boşlukların boyutu, konumu ve sayıları perde duvarlarının direnci ve sismik davranışını etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu çalışmada, yapılarda ve perde duvarlarında yer değiştirme, yanal kayma ve mevcut gerilmeler ETABS yazılımı ile değerlendirilmiştir. Ayrıca boyut ve konumun perde duvarlarının davranışına etkisi incelenmiştir. Bu bağlamda, 5, 10 ve 15 katlı 3 bina grubu perde duvarlarında farklı yüzde ve geometrili boşluklar ile modellenmiş ve zaman tanım alanı analizi ile analiz yapılmıştır. Sonuçlar, alternatif bir yanal yük-dirençli sistem olan moment dirençli çerçevelerin sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Binalar, deprem ivmesinin zaman tanım alanı yüklenmesiyle yüklenmiştir. Sonuçlar, 10 katlı binanın boşluk yüzdesi arttıkça, yer değiştirme ve kaymanın da arttığını ortaya koymuştur. Minimum yanal kayma ve yer değiştirme miktarı boşluksuz bina için elde edilmiştir. Ayrıca, moment-dirençli çerçeve durumunda minimum ve maksimum taban kesme kuvveti sırası ile 15 katlı binada ve boşlukları olmayan binada meydana gelmiştir. Genel olarak, boşluklar bulunan binalarda deprem direnç kapasitesi azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Concrete shear walls (one of the moment-resisting systems against earthquake load), owing to their favorable performance against lateral loads, have been widely utilized in moderate and high-rise buildings. Structures in quite a lot of cases require openings with different dimensions in order to satisfy architectural considerations. Openings dimension, position, and their number in walls are of the most important factors affecting the resistance and seismic behavior of the shear walls. In this study, displacements, drifts, and stresses that occur in structures and shear walls due to earthquake forces have been evaluated by ETABS software. Also the effect of openings dimension and position on the behavior of shear walls has been studied. In this regard, 3 groups of buildings with 5, 10, and 15 stories with different percentages and geometry of openings in shear wall were modeled and analyzed by time history analysis and the results were compared with those of moment-resisting frames as an alternative lateral load-resisting system. The buildings are loaded under the loading of the time history of the earthquake acceleration. The results revealed that as the openings percentage increases in the 10-story building, the displacement and drift increase as well. The minimum amount of drift and displacement were for the building without openings. Additionally, the minimum and maximum base shear happened in the case with moment-resisting frame in the 15-story building and in the building with shear wall without openings, respectively. Overall, the buildings seismic capacity in the cases with openings decreased.