Retinal ven tıkanıklıklarında santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği, ön kamara hacmi, ön kamara açısı ve aksiyel uzunluğun incelenmesi
To evaluate central corneal thickness, anterior chamber depth, anterior chamber volume, angle of the anterior chamber and axiel legth of the eye at retinal vein occlusion
- Tez No: 517771
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retinal ven tıkanıklığı, santral kornea kalınlığı, aksiyel uzunluk, ön kamara derinliği, ön kamara hacmi, ön kamara açısı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Retinal Ven Tıkanıklıklarında Santral Kornea Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği, Ön Kamara Hacmi, Ön Kamara Açısı ve Aksiyel Uzunluğun İncelenmesi Amaç: Retinal ven tıkanıklığı olgularında santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği, ön kamara hacmi, ön kamara açısı ve aksiyel uzunluğun incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'ne 15/08/2017-15/04/2018 tarihleri arasında başvuran retinal ven tıkanıklığı teşhisi konmuş, herhangi bir oküler cerrahi geçirmemiş ve başka bir oftalmolojik hastalığı bulunmayan 40 hastanın etkilenen ve etkilenmeyen gözleri ile herhangi bir oküler cerrahi geçirmemiş ve herhangi bir oftalmolojik hastalığı bulunmayan 40 sağlıklı gönüllünün randomize seçilen tek gözleri çalışmaya dahil edildi. Olguların santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği , ön kamara hacmi ve ön kamara açısı Pentacam (Oculus, Wetzlar, Germany) cihazıyla aynı ölçüm odasında pupilleri dilate edilmeden ölçüldü. Ardından gözlerin aksiyel uzunlukları , Nidek Echoscan US-3300 A-scan ultrasonografi cihazı kullanılarak ölçüldü. Hastaların etkilenen gözlerinin sonuçları hem hastaların etkilenmeyen gözlerinin sonuçlar ile hem de sağlıklı gönüllülerin sonuçlarıyla istatiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 58,55 ± 10,43( retinal ven kök tıkanıklıklarında 58,40± 9,30 ve retinal ven dal tıkanıklıklarında 58,60± 10,93 ) idi. Sağlıklı gönüllülerin yaş ortalaması ise 55,68 ± 10,54 idi. Hastaların 25'i (% 62,5) erkek, 15'i (% 37,5) kadındı. Sağlıklı gönüllülerin ise 24'ü (%60) erkek, 16'sı (%40) kadındı. Hastaların 21' inde (%52,5 ) sağ göz , 19' unda (%47,5) ise sol göz tutulumu mevcuttu. Sağlıklı gönüllülerin 20' sinin (%50 ) sağ , 20' sinin (%50 ) ise sol gözü çalışmaya dahil edildi. 30 (%75) hastanın retinal ven dal tıkanıklığı , 10 (%25) hastanın ise retinal ven kök tıkanıklığı mevcuttu. Hastaların etkilenen gözleri ile sağlıklı gönüllülerin gözleri arasında santral kornea kalınlığı ortalaması yönüyle bakıldığında hastaların etkilenen gözlerinde daha ince olmak üzere istatiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p=0,032; p0,05). İstatiksel olarak anlamlı fark olmasada retinal ven tıkanıklığı geçiren gözlerle sağlıklı gönüllülerin gözleri ile kıyaslandığında ortalama ön kamara derinliği, ön kamara hacmi, ön kamara açısının daha düşük olduğu tespit edildi. Hastaların etkilenen gözleri ile etkilenmeyen gözleri arasında herhangi bir parametrede istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Daha ince santral kornea kalınlığı ve daha kısa aksiyel uzunluğu retinal ven tıkanıklıkları için risk faktörüdür. Düşük ön kamara derinliği, düşük ön kamara hacmi ve dar ön kamara açısı ise retinal ven tıkanıklıklarına yatkınlığı artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
To Evaluate Central Corneal Thickness, Anterior Chamber Depth, Anterior Chamber Volume, Angle Of The Anterior Chamber And Axiel Legth Of The Eye At Retinal Vein Occlusion. Objectives: To evaluate central corneal thickness, anterior chamber depth, anterior chamber volume, angle of the anterior chamber and axiel legth of the eye at retinal vein occlusion Materials and Methods: 40 patients and 40 eyes vith unilateral retinal vein occlusion having no ocular surgery and another ophthalmological pathology and randomizely selected people one eyes have no ophthalmological pathology were included to this study from 15.08.2017 to 15.04.2018 to apply Atatürk Univesity Medical Faculty Eye Diseases Policlinic. All cases, not dilated pupils, central corneal thickness, anterior chamber depth, anterior chamber volume and angle of the anterior chamber were measured with Pentacam(Oculus, Wetzler, Germany) at the dark same room having stable illumination. After that axiel legth of the eye were measured with Nidek Echoscan US-3300 A-scan USG. Patients effected eyes were compaired statically with them uneffected eyes and healty voluntary cases eyes. Results: Mean ages of patients were 58,55 ± 10,43. When healty voluntary cases were 55,68 ± 10,54. 25 (% 62,5) patients were male 15(% 37,5) were female. 24 (% 60) healty voluntary cases were male and 16(% 40) were female. 21(%52,5 ) patients right eye and 19 (%47,5) patients left eye were affected. 20(%50 ) voluntary patients right eyes and 20(%50 ) voluntary patients left eyes were included to this study. 30(%75) patients had branch retinal vein occlusion and 10(%25) patients had central retinal vein occlusion. There were statically significant differences between patients effected eyes and voluntary healty cases in terms of mean corneal thickness and axiel legth of the eye were thinner and shorter. Yet, There weren't statically significant differences between them in terms of anterior chamber depth, anterior chamber volume, angle of the anterior chamber. But this parameters of the eyes were lower. There were no statically significant differences between effected eyes and uneffected eyes in term of their parameters. Conclusion: Compare with healty population thin central corneal thickness and short axiel leght of the eyes were tought as risc factors. And low anterior chamber depth and volume, narrow anterior chamber angle should tought as the other risk factors. Cases who have one or more these parameters following the thin central corneal thickness, short axiel legth of the eye, low anterior chamber depth and volume, narrow anterior chamber angle were informed risk of retinal vein occlusion and these cases should follow-up closely. Key words : Retinal Vein Occlusion, Central Corneal Thickness, Anterior Chamber Depth, Anterior Chamber Volume, Angle Of The Anterior Chamber, Axiel Legth.