2017 – 2018 yayın sezonunda Türk televizyon drama dizilerinde kullanılan giysi ve kostüm tasarımlarının Türkiye'de kadın modasına yansımaları
Costume design and styling of Turkish drama series between 2017-2018 and their effects on women's fashion in Turkey
- Tez No: 517791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ENGİN ALPAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Televizyon dizileri, moda trendleri, sanal medya, Television Series, fashion trends, virtual media
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde görsel kültürü besleyen ve yayan en önemli araçlardan biri haline gelen televizyon, görsel kültürün gücünden yararlanarak sunduğu“kurmaca dünya”ile insanları etki alanına almıştır. Popüler kültürü yayan ve hızlı tüketimi benimseten televizyon günümüzde bu misyonunu diziler ile daha da pekiştirmiştir. Dizilerde yaratılan kurgulanmış hikayeler ile izleyiciler, sunulan popüler kültür ürünlerini benimsemiş ve gerçekliğini kabul etme eğilimine girmişlerdir. Bu da popüler kültürün oluşturduğu yeni bir moda pazarı sonucu moda tasarımının geldiği yeni boyutları gözlemlememize olanak vermiştir. Bu çalışmada görsel kültürün etkisi ile hayranlarına moda akımı olarak ulaşan dizi sektörünün kapitalizmin etkisi ile yarattığı yeni moda pazarlama sektörü üzerinde bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, television has become one of the most important means of sustaining and distributive source of visual culture, and it has taken people to its domain via the“fiction world”that has been formed within the power of the visual culture. The mission of television, to spread the popular culture and make people to adopt fast consuming, has become consolidate by Tv Series. With the effect of the fiction worlds of Tv Series, the audience has adopted the products of the popular culture and entered through the acceptance of their reality. This fact enables us to observe the new dimensions of the fashion design, that have been influenced by the new fashion market, formed by this popular culture. The aim of this study is to evaluate the new fashion marketing sector that has been reached to the audience as the fashion movement and transmitted by the TV Series within the effect of the visual culture and the capitalism.