Sanatta diğer bakışlar: Cinsel kimlik ilintisinde çağdaş sanat yönsemeleri
Other perspectives in art: Contemporary art direction in relation to sexual identity
- Tez No: 517798
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Kimlik, Toplumsal Cinsiyet, Çağdaş Sanat, Feminizm, Feminist Sanat, Sexual Identity, Gender, Contemporary Art, Feminism, Feminist Art
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
“Sanatta Diğer Bakışlar: Cinsel Kimlik İlintisinde Çağdaş Sanat Yönsemeleri”başlıklı bu çalışma; çağdaş sanatta kadın ve kadının sanatını incelemek için sanat tarihi ile bugüne dönük bir kronolojik yaklaşımı öngörmektedir. Dolayısıyla sanatta“diğer”leri olarak tarif ya da tasnif edilen kesime dikkat çekmek için“toplumsal cinsiyet, sanatsal ve kültürel yeni ekolojik gerekçeler, sanatsal üretimin sosyal bağlamları ve sanat eğitiminde cinsiyet merkezli müfredat potansiyelleri”üzerinden cinsel kimlik ile ilişkili çağdaş sanat yönsemelerini yeniden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu vesileyle sanatın diğer bakışa olan ihtiyacı ve diğer bakışların sanatsal eğilimlerine temas edebilecek yeni potansiyel keşifler dikkat çekici boyutlara varabilecektir. Çağdaş sanat - geleneksel sanat ayrımlarında belirginleşmiş birçok başlık, eğilim ya da dönüşüm söz konusudur. Modernizm ve postmodernizmin sanatsal ve kültürel farklılıklarında da bir arakesit oluşturan sanatsal kimlik ile benlik ilişkisi, özellikle cinsiyetçi yaklaşımları önemseyen tartışmaların ve yönelimlerin dinamiklik kazanmasına katkıda bulunma niyetinde olmuştur. Sanat tarihinde kimlik, cinsiyet ayrımları; sanatsal üretim ve tüketimde kimlik profilleri; Çağdaş sanatta diğer bakış olarak kadının yeri; çağdaş sanatta ve sanatsal etkileşimler genelinde cinsiyetçi yaklaşım ve cinsellik odaklılık; gibi konular, bu çalışmanın seyrini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Other Perspectives in Art: This study, entitled Contemporary Art Direction in the Relation of Sexual Identity, foresees a chronological approach to today's art history to examine the art of women and women in contemporary art. Hence, the aim is to re-evaluate contemporary art directions related to gender identity through“gender, artistic and cultural new ecological grounds, social contexts of artistic production and gender-centered curriculum potentials in arts education”to draw attention to the cut or categorized as“others”in art. In this way, new potential discoveries that can come into contact with the artistic tendencies of the need and the other aspects of art, which is another view of art, can reach remarkable dimensions. There are many titles, trends or transformations that have become evident in the distinctions between contemporary art and traditional art. The relationship between artistic identity and self, which form an intersection of artistic and cultural differences in modernism and postmodernism, intends to contribute to the dynamism of debates and trends that particularly concern gendered approaches. Identity, sex distinctions in art history; identity profiles in artistic production and consumption; The place of woman as another point of view in contemporary art; sexist approach and sexuality orientation in contemporary art and artistic interactions; issues, such as the course of this study reveals.