Conservation of a modern heritage place: 'Çarşi' – the commercial core of Middle East Technical University (METU)
Bir modern miras alanının korunması: Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nin ticari çekirdeği olarak çarşı
  1. Tez No: 517799
  2. Yazar: ZEYNEP İLAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: modern miras, koruma ve yönetim, ODTÜ Yerleşkesi, ODTÜ Çarşısı, modern heritage, conservation and management, METU Campus, METU“Çarşı”
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Modern mirasın korunması, hem Türkiye'de hem de dünyada koruma alanında nispeten yeni bir konudur. 1960'lı yılların başlarında inşa edilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsü, Türkiye'nin önemli modern miras alanlarından biridir. Kampüs, proje yarışmasının kazananları Altuğ ve Behruz Çinici tarafından tasarlanmıştır ve akademik bölge, idari bölge, yerleşim bölgesi, kültürel ve ticari bölge gibi farklı bölgelerden oluşmaktadır. Kültürel ve ticari bölgenin çekirdeği olan Çarşı'da, çeşitli ticari ve sosyal işlevler bir aradadır. Kampüs içerisindeki sosyal ve fonksiyonel önemi yanında, Çarşı, sahip olduğu mantar döşeme sistemiyle mimari olarak da önem taşımaktadır. Kampüsün kurulmasından bu yana Çarşı her zaman kullanımda olmuştur. Zaman içerisindeki çeşitli müdahaleler nedeniyle Çarşı'nın fiziksel, işlevsel ve sosyal bağlamı değişmiştir. Halen kullanılmakta olan modern bir miras alanı olan Çarşı, somut ve somut olmayan değerleri korunup sürdürülerek, faaliyetlerine devam etmelidir. Bu nedenle, bu tez, inşa edilmesinden bu yana ODTÜ yerleşkesinin ticari merkezi olan Çarşı'yı; bir modern miras alanı olarak koruma ve yönetimi için ilke ve stratejileri tanımlamak üzere; fiziki, işlevsel ve sosyal yönlerden belgelemeyi, analiz etmeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, bu tezde, önce modern mirasın korunması kavramının ortaya çıkışı ve gelişimi incelenmektedir. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası kuruluşlar, yaklaşımlar ve yasal kaynaklar araştırılmaktadır. Daha sonra, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çarşısı'nın ilk tasarımından günümüze kadar geçirdiği değişiklikler, zaman içinde farklılaşan ihtiyaçlar ile birlikte değerlendirilmektedir. Toplanan veriler ışığında, halen kullanılmakta olan modern bir miras alanı olarak Çarşı'nın korunması ve yönetimi için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Conservation of modern heritage is a relatively recent issue in the field of conservation, both in Turkey and in the world. The campus of the Middle East Technical University (METU), which was constructed in early 1960's, is one of the important modern heritage places in Turkey. The campus project was designed by Altuğ-Behruz Çinici, the winners of the project competition. The campus constitutes of different zones such as the academic zone, the administrative zone, the residential zone, the cultural and commercial zone. The core of the cultural and commercial zone were“Çarşı”, meaning bazaar, where in, various commercial and social gathering functions were located. Besides its social and functional importance within the whole campus,“Çarşı”was also architecturally significant with its concrete mushroom structure, which was progressive in its period. Since the construction of the campus until today,“Çarşı”has always been in use, while its physical, functional and social context and aspects changed due to various interventions in time. As a modern heritage place still in use,“Çarşı”should continue its function while conserving and sustaining its tangible and intangible values. Hence, this thesis aims at documenting, analyzing and assessing the physical, functional and social aspects of“Çarşı”, the commercial core of the METU Campus, since its construction until today, so as to define principles and strategies for its conservation and management as a modern heritage place. Accordingly, in this thesis, the emergence and development of the concept of protecting the modern heritage is examined first. Within this context, national and international initiatives, approaches, and legal sources are investigated. Subsequently, the changes that“Çarşı”of Middle East Technical University has had from its initial design to the present day are evaluated together with different needs and uses in time. In the light of the collected data, suggestions are developed for conserving and managing“Çarşı”, as a modern heritage place still in use.