Yapılarda camın kolon, kiriş ve döşeme olarak kullanılması
Use of glass as column, beam and flooring in construction
- Tez No: 517953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ OSMAN KURUŞCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Strüktürel cam, cam kolon, cam kiriş, cam döşeme, Structural glass, glass column, glass beam, glass flooring
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Cam geçmişten bugüne dek gelişerek gelen bir ürün olmuştur. Bulunduğu günden beri insanoğlunun pek çok ihtiyacına cevap vermiştir. Başta süs ve hediyelik eşya olarak kullanılırken, yapılarda kullanılmaya başlamasının ardından pürüzsüz yüzey ihtiyacı ön plana çıkmıştır. Bugüne kadar kullanım alanını arttırarak gelmiştir. Güvenlik, enerji ve gün ışığı kontrolü gibi pek çok alanda tercih edilen cam, 21.yy'da ise taşıyıcı sistem elemanı olarak test edilmektedir. Bu amaçla başta cephe elemanı olarak kullanılırken bugün yapının ana taşıyıcı sisteminin bir parçası olması araştırılmaktadır. Bu çalışmada taşıyıcı sistem elemanı olarak camın, kolon, kiriş ve döşeme gibi birimlerde kullanılmasının uygunluğu araştırılmaktadır. Camın taşıyıcı sistem elemanı olarak performansı ANSYS nümerik analiz programında farklı kesitlerde tasarımlar oluşturularak nümerik analiz yöntemiyle test edilmiştir. Çalışmada kullanılan veriler için literatürde bulunan daha önce gerçekleştirilmiş deneylerden faydalanılmıştır. Çalışma sonuçları daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Sonuçlardan elde edilen veriler camın yapıda taşıyıcı sistem elemanı olarak kullanımının ne derece güvenli olduğunu gösterirken, uygulanması gereken tasarımlara da örnek olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Glass has been a product that has developed from past to present day. Since the day it has been, it has answered many human needs. While it is used primarily as decorations and souvenirs, the need for a glazed surface has become important after being used in buildings. It has been increasingly used day by day. Glass, which is preferred in many areas such as security, energy and daylight control, is tested as a loadbearing system element in the 21st century. For this purpose, it is investigated that it is used as façade element at the beginning and it is now part of the main bearing system of the structure. In this study, it is investigated the suitability of using as a structural system element in glass, column, beam and flooring units. The performance of the glass as a structural system element was tested by numerical analysis method by creating designs in different sections in ANSYS structural analyses program. For the data used in the study, the previous experiments in the literature were utilized. The results of the study were compared with previous studies. The resulting data show how safe it is to use glass as a structural element in the construction, and it is an example of the designs to be applied.