Malnütrisyonlu hastalarda beslenme rejiminin sonuçları
Results of nutrition regimens in patients with malnutrition
  1. Tez No: 518015
  2. Yazar: AYCAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KENAN HASPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, çocuk, enteral beslenme desteği, Gomez, Waterlow, Malnutrition, child, high calorie nutritional support, Gomez, Waterlow
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Malnütrisyon çocuklarda sık görülen bir durumdur. Özellikle sosyoekonomik ve sosyokültürel açıdan geri kalmış toplumlarda ek bir hastalık olmadan beslenme yetersizliğine bağlı malnütrisyon sık karşılaşılan bir durumdur. Çalışmamızda gelişimsel pediatri polikliniğine başvuran hastaların malnutrisyon durumunun belirlenmesi ve malnütrisyon saptanan hastalara başlanan enteral beslenme desteğinin faydalarının incelenmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2017 - 30 Kasım 2017 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları gelişimsel pediatri polikliniğine malnütrisyon nedeniyle başvuran 1 ay-18 yaş arası 83 çocuk alındı. Hemogram, biyokimya, TİT, ferritin, folat, B12 vitamin, çölyak antikorları ve tiroid fonksiyon testi değerlerinden herhangi biri normal olmayan veya ek hastalığı olan çocuklar çalışmaya dahil edilmedi. Ayrıca aşılama öyküsü tam olmayan çocuklar da çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, doğum ağırlığı, doğum şekli, doğum yeri, prematür ve matür doğum, aşılama öyküsü, ek hastalığı, birinci başvuru tarihi, ikinci başvuru tarihi, takip süresi, yaşadığı yer, birinci ve ikinci başvuru anında ölçülen boyları, birinci ve ikici başvuru anında ölçülen kiloları, birinci ve ikinci başvuru anında hesaplanan yaşa göre ağırlık değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan bir ay ile on sekiz yaş arasındaki 83 olgunun 36'sı (% 43.4) kız, 47'si (% 56.6) erkek idi. Olguların 55'inin (% 66.3) matür, 28'inin (% 33.7) prematür doğum hikayesi var idi. Çalışmaya alınan 83 olgunun % 77.1'i normal doğum, % 22.9'u sezeryan doğum öyküsüne sahipti. Çalışmaya alınan 83 olgunun % 34.9'u evde doğum, % 65.1'i hastanede doğum öyküsüne sahipti. Çalışmaya alınan 83 olgunun % 69.9'u kırsalda, % 20.1'inin kent merkezinde yaşadığı tespit edildi. Çalışmaya alınan olgularımızdan kızların birinci başvuru anında ortalama vücut ağırlığı 21.3 kg, ortalama boyu 120.1 cm olarak ölçüldü. Erkeklerin ise birinci başvuru anında ortalama vücut ağırlığı 25,8 kg, ortalama boyu 127.4 cm olarak ölçüldü. Çalışmaya alınan olgularımızdan kızların birinci başvuru anında yaşa göre ağırlık değeri %66, erkeklerin ise %61 olarak ölçüldü. Olgularımızda Waterlow sınıflamasına göre akut malnütrisyon oranı % 8.4, kronik malnütrisyon oranı % 38.6, kronik zeminde akut malnütrisyon oranı ise % 53 olarak bulundu. Olgularımızda Gomez sınıflamasına göre birinci başvuru anında % 4.8 oranında hafif malnütrisyon , % 55.4 oranında orta derecede malnütrisyon, % 39.8 oranında ise ağır malnütrisyon görüldü. Çalışmamızda malnütrisyonun en fazla görüldüğü yaş grubu 10-18 yaş grubudur. Bu grup tüm hastalarımızın % 63.9'unu oluşturmaktadır. Çalışmaya alınan olgularımızdan kızların ikinci başvuru anında ortalama vücut ağırlığı 23 kg, ortalama boyu 126 cm olarak ölçüldü. Erkeklerin ise ikinci başvuru anında ortalama vücut ağırlığı 30.5 kg, ortalama boyu 138.5 cm olarak ölçüldü. Çalışmaya alınan olgularımızdan kızların ikinci başvuru anında yaşa göre ağırlık değeri 69, erkeklerin ise 65 olarak ölçüldü. Olgularımızda Gomez sınıflamasına göre ikinci başvuru anında % 24.1 oranında hafif malnütrisyon , %61.4 oranında orta derecede malnütrisyon, %14.5 oranında ise ağır malnütrisyon görüldü. Sonuç: Çalışmamızın sonunda çocuklarda ek bir hastalık olmadan beslenme yetersizliğine bağlı oluşan malnütrisyonda enteral beslenme desteğinin faydalarını inceledik. Yaptığımız çalışmada enteral beslenme desteğinin malnütrisyonlu çocuklarda düzenli kullanılması halinde çocuğun yaşı, cinsiyeti, yaşadığı yer, doğum öyküsü, malnütrisyonun ağırlığı farketmeksizin fayda sağladığı görüldü. Bu durum özellikle sosyoekonomik açıdan geri kalmış bölgelerde çocuklarda beslenme yetersizliğine bağlı malnütrisyon geliştiğini ve bu çocukarın sosyoekonomik şartlarının düzelmesi halinde bu sağlık sorununun minimalize edilebileceğini göstermektedir. Bu yüzden beslenme yetersizliği devlet tarafından önlenebilir bir çocuk sağlığı problemi olarak değerlendirilmelidir. Devlet tarafından geliştirilecek politikalarla geri kalmış bu bölgelerin sosyoekonomik açıdan refah seviyesi yükseltilerek çocuklarda beslenme yetersizliğine bağlı malnütrisyon sorunu azaltılabilir. Tüm bunlara rağmen çocuklarda malnütrisyon oluşursa enteral beslenme desteği sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Malnutrition is a common phenomenon in childhood. Especially in socioeconomically and socioculturally disadvantaged societies, malnutrition due to inadequate nutrient intake without any accompanying disease is seen commonly. We aimed to evaluate malnutrition in patients who applied to our growth and development clinic and the benefits of administering enteral nutritional support to these patients. Method: The study involves 83 children whose age varies from 1 month of age to 18 years old and applied to Dicle University Medicine Faculty, Pediatrics Clinic between Jan 1st, 2017 and Nov 30th, 2017. The children whose complete blood count, biochemistry, urine analysis, ferritin, folate, vitamin B12 and thyroid function test results were not in normal ranges or children with additional diseases were excluded from the study. Moreover, children with incomplete vaccinations were excluded. Patients' age, gender, birth weight, delivery method, place of birth, vaccination history, additional diseases, first date of application, second date of application, follow up duration, place of residence, measured heights at the first and second application, measured weights at the first and second application, estimated ideal weights according to the age of application, prematurity and maturity conditions were recorded. Results: The 83 children whose age were varied from 1 month to 18 years were 36 girls (%43.4) and 47 boys (%56.6). In the study 55 cases (%66.3) had a history of mature birth and 28 cases (%33.7) had a history of premature birth. In the study %77.1 of the cases had a history of vaginal delivery and %22.9 of the cases had a history of c-section delivery. %34.9 of the cases were delivered at home and %65.1 of the cases were delivered at hospitals. In the study %69.9 of the patients were found to be living in rural areas and %20.1 were found to be living in urban areas. The average body weight of the girls in the study was 21.3 kg, with an average height of 120.1 cm at the time of first application. The average body weight of the boys in the study was 25.8 kg, and the average height was 127.4 cm at the first application. The ideal estimated weight in relation to age of the girls was measured as %66, with the boys' measured as %61 at the first application. According to the Waterlow classification, %8.4 of the cases had acute malnutrition, %38.6 of the cases had chronic malnutrition, and %53 of the cases had acute malnutrition on top of chronic malnutrition. According to the Gomez classification, %4.8 of the cases had mild malnutrition, %55.4 of the cases had moderate malnutrition, and %39.8 of the cases had severe malnutrition at the first application. In this study 10-18 years of age was the most common age bracket presenting with malnutrition. This group comprised %63.9 of our patients. The average body weight of the girls in the study was 23 kg, with an average height of 126 cm at the second application. The average body weight of the boys in the study was 30.5 kg, with an average height of 138.5 cm at the second application. The estimated ideal weight in relation to age of the girls was measured as 69 and the boys' was measured as 65 at the second application. According to the Gomez classification, %24.1 of the cases had mild malnutrition, %61.4 of the cases had moderate malnutrition, and %14.5 of the cases had severe malnutrition at the second application. Conclusion: In this study we evaluated the benefits of enteral nutritional support in case of inadequate nutrient intake without any accompanying disease. We concluded that enteral nutritional support regularly given to children with malnutrition without any additional diseases improves the children's health independent from age, gender, place of birth, method of birth, severity of malnutrition. This study also shows that inadequate nutrient intake commonly causes malnutrition in socioeconomically low areas and fixing these socioeconomical problems will help health problems. This is why inadequate nutrient intake must be considered as a child health problem. The wealth of the areas that are socioeconomically disadvantaged can be corrected by government interventions in order to decrease the amount of malnutrition related with inadequate nutrient intake. If malnutrition persists despite interventions, then enteral nutritional support can be effective at treating the affected group of children.