Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan paramediklerin defibrilasyon, kardiyoversiyon uygulama kararı alma ve uygulama konusundaki bilgi-beceri düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge-skill degrees of paramedics operating prehospital emergency health services in decision making and implementation of defibrillation, cardioversion application
- Tez No: 518095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Paramedik, Defibrilasyon, Kardiyoversiyon, Paramedic, Defibrillation, Cardioversion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma Konya İli hastane öncesi 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarında görev yapan paramediklerin defibrilasyon, kardiyoversiyon uygulama kararı alma ve uygulama konusundaki bilgi- beceri düzeyini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Konya İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Başhekimliği'ne bağlı acil sağlık hizmetleri istasyonlarında kadrosu bulunan ve görev yapan 62 paramedik oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; kişisel bilgi formu, defibrilasyon ve kardiyoversiyon uygulama değerlendirme gözlem formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan paramediklerin %90,3'ünün ventriküler fibrilasyon ritmini 10 saniye içerisinde tanıdığı, %41,9'unun defibrilasyon öncesi kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR)'ye başlama kararı aldığı ve %90,4'ünün ilk 10 saniyede defibrilasyon uygulama kararı aldığı saptanmıştır. Bekar ve düşük mesleki kıdeme sahip paramediklerin KPR'ye başlama kararı basamağında daha başarılı oldukları görülmüştür. Paramediklerin %64,6'sının defibrilasyon uygulama alanına jeli uygun sürdüğü, %22,6'sının defibrilatör elektrotları cihaz üzerinde iken uygun enerji seçimi yaptığı, %58,1'inin güvenliği sağlayarak uyarı verdiği saptanmış ve %100'ü başarılı deşarj işlemini gerçekleştirmiştir. Paramediklerin %58,1'inin monitörde ventriküler taşikardi ritminin gözlendiği ve nabız alınabilen hastada unstabilite bulgularını sorguladıkları, stabil/unstabil bulguları sorgulama durumunun eğitim durumuna ve simülasyon eğitimi alma durumuna göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Paramediklerin %75,8'inin ilk 10 saniyede kardiyoversiyon uygulama kararı aldığı, %50'sinin kardiyoversiyon uygulama alanına jel sürmediği, %72'sinin senkron (SYNC) tuşunu aktif hale getirdiği ve %51,6'sının elektrotları eline aldıktan sonra uygun enerji seçimini yaptığı saptanmış, %38,7'sinin güvenliği sağlayarak uyarı verdiği ve %98,4'ünün başarılı deşarj işlemini gerçekleştirdiği görülmüştür. Defibrilasyon ve kardiyoversiyon uygulamalarında yapılması gereken hazırlık basamakları değerlendirildiğinde; uygulama öncesi göğsün açılması, uygulama alanına jel sürme, kaşıklar defibrilatör üzerindeyken uygun enerji seçimi, kaşıkların yerleştirilmesi, kaşıklara enerji yükleme, kaşıklara basınç uygulama ve güvenliğin sağlanması/uyarı basamaklarında farklılıklar saptanmıştır. Paramediklerin ritim tanıma, defibrilasyon ve kardiyoversiyon uygulama kararı alma basamağında başarılı oldukları görülmektedir. Hizmet içi eğitim programları zamanlarında planlama yapılması, çalışan paramediklerin güncelleme eğitimlerine tabi tutulması, simülasyon eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve çalışmanın daha geniş bir örneklemde planlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the degree of knowledge and skill of paramedics working in prehospital 112 emergency health service stations in Konya Province in their decision making and implementation of defibrillation, cardioversion application. The sample of the study consisted of 62 paramedics operating at the emergency health service stations operating under Konya Provincial Ambulance Command Control Center Headquarters. Personal information forms, along with defibrillation and cardioversion application evaluation observation forms were used in gathering the relevant data. It is observed that 90.3% of the paramedics participating in the study had defined the ventricular fibrillation rhythm within 10 seconds, 41.2% of them had a decision to start cardiopulmonary resuscitation (CPR) before defibrillation, and 90.4% of them took defibrillation decision in the first 10 seconds. It has been seen that paramedics who are single and have low occupational status have been more successful in their decision to start CPR. It was determined that 64.6% of the paramedics were proper with the application of defibrillation gel, 22.6% of them made the appropriate energy selection of defibrillator electrodes while the device was on, 58.1% of them provided warning and security, and 100% of them were successful in discharging. It is observed that 58.1% of paramedics questioned instability findings of patients who exhibit ventricular tachycardia rhythm and gives pulse, and that the condition of questioning stable/unstable findings differentiated according to the educational situation and the training situation of paramedics. 75.8% of the paramedics had cardioversion application decision in the first 10 seconds, 50% did not apply gel in the cardioversion application area, 72% activated the syncron (SYNC) key, 51.6% has made the appropriate energy choice by handing the electrodes, 38.7% gave a warning by providing security, and 98.4% operated successful discharge. When the preparatory steps for defibrillation and cardioversion applications are evaluated, different approaches have been inspected in pre-application chest opening, application of gel on required area, selection of appropriate energy on defibrillator when electrots are placed, energy loading of electrots, application of pressure to electrots, and safety/warning steps. It is observed that paramedics are successful in the decision making of defibrillation and cardioversion application. It may be advisable to schedule in-service training programs, arrange updated trainings to paramedics, extend simulation trainings, and plan to conduct the study in a wider sample.