Depo raf yerleşim problemi ve kümeleme temelli bir yaklaşım
Warehouse shelf assignment problem and a clustering based approach
  1. Tez No: 518510
  2. Yazar: ÖMER DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depo Yerleşimi, Kümeleme, Veri Madenciliği, Warehouse Location, Clustering, Data Mining
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Lojistik 4.0 ile birlikte etkin bir depo yönetimi de firmaların en önemli hedefleri arasına girmiştir. Gerek zorunlu olarak gerekse ürün çeşitliliğinin fazla olması sebebiyle üretim dinamiklerini depo kullanarak dengelemeye çalışan firmalar etkin bir depo yönetimi ihtiyacının daha çok farkına varmıştır. Yeni depo yönetim stratejileri geliştirilirken firmaya özel çözümlerin olması gerekliliği de kaçınılmazdır. Bu da firmanın elinde olan veriyi kullanarak anlamlı bilgiler çıkararak ve bu bilgileri depo yönetiminde kullanarak mümkün olacaktır. Bu çalışmada denim üretimi yapan bir firmanın depolama yönetim sistemi incelenmiştir. Firma her ne kadar stoğa üretim yapmasa da ürün çeşitliliğinin çok fazla olması sebebiyle aynı ürüne olan siparişleri birleştirerek üretmekte ve müşteri termin süresine kadar depolamaktadır. Depo sisteminde taşımaların ve enerji sarfiyatının azaltılması için müşteri temelli adresleme sistemi önerilmiştir. Önerilen yaklaşımın birinci amacı hacmi yüksek olan müşteriyi enerji sarfiyatı düşük olan lokasyonlara atamaktır. Ayrıca benzerlik ilişkilerine göre müşteri kümeleri oluşturulmuş ve birbirine benzeyen müşterilerin aynı koridorda tutulması sağlanmıştır. Önerilen yaklaşımın ikinci amacı da sevkiyatta esnekliği sağlamak için benzer ürün gruplarını alan müşterileri bir arada tutmaktır. Böylece sevkiyat esnasında bir sorun yaşandığında aynı ürüne sahip olan komşu müşteriden ikame edilebilecektir. Mevcut sistem ile önerilen sistem yerleşimi farklı performans ölçütleri ile karşılaştırılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
An efficient warehouse management system has been one of important goals of firms through logistics 4.0. Due to either obligations or high product variability, firms who try to balance their production dynamics by using warehouses are aware of the requrement of an efficient warehouse management system. Developing specific solutions to the firm is inevitable while new warehouse management strategies have been developed. This is possible by obtaining usefull information from the data and using this information in the warehouse management system. In this thesis, we analyze the warehouse management system of a firm producing denim fabric. Although the firm does not make to stock, due to high product variability it produces orders for the same product by merging and then keeps them in the warehouse until the due date. We propose a customer-based addressing system in order to minimize transportations and energy consumption in the warehouse. The first aim of the proposed methodology is to assign high volume customers to low energy locations. Additionally, we construct clusters according to customer similarity and we provide to keep them at the same corridor. Therefore, the second aim of the proposed approach is to hold customers ordering similar products together in order to provide production flexibility. So, if there occurs a problem during shipment, it can be compensated through neighboring customer having the same product. We compare the current system and the proposed system by using different performance measures and analyze the results.