Sürekli olarak medikal cihaz desteği ile yaşayan çocukların primer bakım verenlerinin bakıcı yükü ve yaşam kalitesi çalışması
Caregiver burden and quality of life study of primary caregivers of children living continuously with medical device support
- Tez No: 518718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT AKDENİZ, DOÇ. DR. NİLGÜN ERKEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bakım veren, bakım yükü, yaşam kalitesi, Caregiver, burden of care, quality of life
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalında eğitim gören araştırma görevlileri tarafından erişilebilen, sürekli olarak tıbbi cihaz desteği ile yaşayan çocukların birincil bakım verenlerinin bakım verme yükü ve yaşam kalitesinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif, anket tabanlı gözlemsel bir çalışmamız, bir anket seti yoluyla yüz yüze görüşerek yapılmıştır. Veriler, SPSS ver. 25.0'ı kullanarak analiz edilmiştir. Karşılaştırmada, 2'den fazla grubun karşılaştırmasında, normallik ve varyansların homojenliği koşullarının sağlandığı durumlarda One Way Anova Testi, en az birinin sağlanmadığı durumda Kruskal Wallis Testi kullanıldı. 2 grubun karşılaştırmalarında, normallik ve varyansların homojenliği koşullarının sağlandığı durumlarda Bağımsız T testi, sağlanmadığı durumlarda Mann-Whitney U testi kullanıldı. Korelasyon hesaplanmasında da Pearson korelasyon yöntemi kullanılmıştır. SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği alt gruplarının hesaplanan puan ortalamaları, Türkiye ortalaması ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 100 katılımcıdan 63'ü kadın 37'si erkektir. Katılımcıların 61' i bakım verilen bireyin annesi 33'ü babasıdır. Katılımcıların 79'unun yaşı 40 yaş altındadır. Katılımcıların 26'sı en az bir kronik hastalığa, 32' si en az bir ruhsal hastalığa sahiptir. Katılımcıların 62'si üç yıldan uzun süredir bakım verme işini yapmakta olup toplam katılımcılar arasında 64 katılımcı günde üç saatten fazla aktif olarak bakım verme hizmetini yapmaktadır. Katılımcıların 75'i evde hasta bakım hizmetlerinden faydalanmamakta ve toplam katılımcıların arasında 48'i evde yardımcı bakıcı desteğine olumlu bakmaktadır. Sonuç: Bakım verme yükü yükseldiği zaman yaşam kalitesinin düştüğü görülmüştür. Bakım veren yükünü arttıran faktörler, kadın cinsiyet, artan yaş, düşük gelir düzeyi, kronik hastalık sahibi olma, çocuk sayısı, toplam bakım verme süresi ve günlük olarak aktif bakım verme süresi olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Caregiver Burden And Quality Of Life Study Of Primary Caregivers Of Children Living Continuously With Medical Device Support Objective: The aim of this study was to determine the caregiver burden and quality of life of the primary caregivers of children living with the support of medical devices who can be accessed by the research assistants of Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine. Methods: A retrospective, survey-based, observational study was conducted by face-to-face interviews with a questionnaire set. Data were analyzed using SPSS version 25.0. In comparison, in the comparison of more than 2 groups, One Way Anova test was used when the normality and homogeneity of variance conditions were provided, the Kruskal Wallis Test was used if at least one of them was not provided. In the comparison of the 2 groups, independent T test was used for normality and homogeneity conditions of variance were provided, and Mann Whitney U test was used when it was not provided. Pearson correlation test was used for correlation calculation. The subgroup of SF-36 quality of life measures, comparisons were made with an average of Turkey. Results: Of the 100 participants, 63 were female and 37 were male. 61 of the participants were mother of the care given and 33 of them were father.. 79 of the participants were under 40 years of age. Of the participants, 26 had at least 1 chronic disease and 32 had at least one mental illness. 62 of the participants have been providing caregiving for more than 3 years, and among 64 participants, more than 3 hours have been actively engaged in caregiving. 75 of the participants did not benefit from home care services, and 48 of the participants were positive about the care of the home caregiver. Conclusions: It was observed that the quality of life decreased when the caregiving burden increased. Factors that increase caregiver burden have been found as female gender, increased age, low income level, having chronic illness, having mental illness, number of children, time of care and daily active care.