Hastanelerde uygulanan sağlıkta kalite standartlarının sağlık hizmet kalitesi üzerindeki etkisinin belirlenmesi: Konya örneği
Determination of the effect of health quality standards on health service quali̇ty applied in hospitals: Konya example
  1. Tez No: 518748
  2. Yazar: ÖMER ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, Nitel Araştırma, Sağlık, Sağlık Hizmetlerinde Kalite, Accreditation, Health, Quality in Health Services, Qualitative Researc
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma hastanelerde uygulanan sağlıkta kalite standartlarının; güncel durumu ve geleceği, uygulama sürecinde SKS'nin yeterliliği, kalite kültürünün oluşmasında SKS'nin önemi, hizmet sunumu esnasında karşılaşılan sorunların çözümünde SKS'nin rehberliği, daha etkin ve verimli hale gelebilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler edinilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaca uygun olarak nitel araştırma yöntemi ve desen olarak da olgubilim deseni tercih edilmiştir. Nitel araştırma; materyallerin, durumların, etkinliklerin veya ilişkilerin niteliklerinin araştırıldığı çalışmalar olarak ifade edilebilir. Olgubilim deseni ise, fark ettiğimiz fakat hakkında ayrıntılı ve derinlemesine bilgi sahibi olmadığımız olgulara odaklanır. Olgubilim, kişilerin olgularla ilgili deneyimlerini, algılarının yanı sıra olguya yüklenen anlamın tespit edilmesi ve aynı zamanda doğrudan alıntılar yapılarak temalar, kodlamalar sayesinde yazına aktarılmasıdır. Araştırmanın örneklemini Konya merkezinde faaliyet gösteren kamu ve özel hastanelerin kalite yönetim direktörleri oluşturmaktadır. Maksimum çeşitlik örneklemine bağlı olarak 10 tane hastanenin kalite direktörüne ulaşılarak, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle çalışma gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler her katılımcı için yüz yüze olacak şekilde planlanmış ve katılımcıların izin ve onayı dâhilinde ses kaydı yapılarak görüşmeler yapılmıştır. Araştırma için elde edilen ses kayıtları bilgisayar aracılığıyla yazıya aktarılmıştır. Daha sonrasında nitel araştırma yöntemlerinden bir olan tematik analiz ile kodlama yapılarak veriler ayrıştırılmıştır. Araştırma verilerinin analizi MAXQDA 2018 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda SKS uygulamasının kendi içinde büyük bir gelişme gösterdiği ve bu gelişmeye paralel olarak da hastanelerde önceki dönemlere kıyasla, kalite alanında, büyük iyileştirmelere rehberlik ettiğini katılımcılar ifade etmişlerdir. Diğer taraftan ise eğitim eksikliği ile ilgili sorun olduğu ve ciddi bir eğitim ihtiyacı ve talebinin olduğu fark edilmiştir. SKS uygulamasının sürekli revizyon geçirdiği, güncelleme ve yeni versiyonların önemli değişiklikler getirdiği fakat kalite direktörleri o nispette Sağlık Bakanlığından yeterli eğitim alamadığı ve bu yüzden uygulamada direktörlerin problemlerle karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to get information about the quality standards of health implemented in hospitals; the current status and future of HQS (Hospital Quality Standards), , the adequacy of HQS, in the implementation process, the importance of HQS, in the formation of quality culture, the guidance of HQS, while solving the encountered problems during service delivery, and what should be done to make it more effective and productive. In accordance with the purpose, qualitative research method and phenomenology design are preferred. Qualitative research; can be expressed as studies in which the qualities of materials, situations, activities or relationships searched. Phenomenology design focuses on phenomena that we notice but do not have detailed and in-depth knowledge about. The phenomenology is the transfer of the experiences of the people with the facts, the perceptions as well as the perceptions of the facts loaded on the facts, and also the themes by means of direct quotations. The sample of the research created by the quality management directors of the public and private hospitals operating in the center of Konya. Based on the maximum diversity sample, the quality director of 10 hospitals were reached and the semi-structured interview method was used. Negotiations were planned to face each participant, and interviews were conducted by voice recording with the permission and approval of the participants. The sound recordings obtained for the research were transferred to the computer through the computer. Then, by using thematic analysis which is one of the qualitative research methods, the data are separated by coding. Analysis of the research data was performed using the MAXQDA 2018 program. As a result of the research participants expressed that HQS, practice has made great progress in itself and, in parallel with this development, has led to major improvements in the field of quality compared to previous periods in hospitals. On the other hand, it was realized that there was a problem with lack of education and that there was a serious training need and demand. The SKS implementation has undergone constant revision, updates and new versions that have brought significant changes, but the quality directors have not been able to receive adequate training from the Ministry of Health, which is why the directors have encountered problems with the implementation.