Protein tozu kullanan aktif spor yapan bireylerin beslenme durumlarının saptanması
Detection of nutritional status of individuals protein powder consumption and actively working out
- Tez No: 518747
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: protein, sporcu beslenmesi, kas gelişimi, protein, sports nutrition, muscle development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma Mayıs 2017- Ocak 2018 tarihleri arasında, İstanbul ilinde protein desteği kullanan 100 birey ile anket tekniği uygulanarak bireylerin protein tozu tüketim durumlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Önerilen günlük protein miktarlarını aşan protein alımı hem dayanıklılık hem de güç sporcuları için yaygın olarak uygulanmaktadır. Fakat mevcut olan proteinlerin çeşitliliği göz önüne alındığında, bir proteini diğerine karşı tüketmenin yararları hakkında bilgi sahibi olan bireyler daha az sayıdadır. Bu çalışma ile hem günlük hayatlarında sporla ilgilenen bireyler için hem de profesyonel olarak spor yapan bireylere karşı bir sorumluluk bilinciyle önerilerde bulunmak, temel faktörleri tanımlamak ve analiz etmek amaçlanmıştır. Proteinlerin değerlendirilmesi, sporcu bireyin diyetindeki uygunluğu ve miktarın belirlenmesinde temel unsurdur. Çalışmamızda proteinlerin, protein kaynaklarının detaylı incelenmesinin yanı sıra teknolojinin ilerlemesiyle hayatımıza giren protein toz ve içecekleri tartışılmıştır. Çalışmamızın istatistiksel araştırma bölümünde ise; protein tozu tüketen bireylerin genel bilgileri, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, protein tozu tüketme durumlarını belirlemek amacıyla daha önce yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanılarak oluşturulmuş bir anket formu kullanılmıştır. Katılımcıların besin tüketim durumlarını belirlemek için besin tüketim formu kullanılmıştır. Günlük alınan enerji ve besin öğeleri, Türkiye için geliştirilen“Bilgisayar Destekli Beslenme Programı, Beslenme Bilgi Sistemleri Paket Programı (BEBİS 6.1)”kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulguların istatistiksel analizlerleri SPSS 23 (Statistical Package for Social Sciences) istatistik paket programı kullanılmıştır. Hipotezlerde belirtilen farklı gruplardaki bireylerin gözlenen frekansların dağılımları arasındaki fark ki kare (χ2) testi ile, normal dağılım gösteren verilerin ortalamaları arasındaki farkın anlamlılıkları iki grup için bağımsız gruplarda t testi ile ikiden çok grup için tek yönlü varyans analizi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out with the aim of evaluating the protein powder and beverage consumption of individuals by conducting a survey between May 2017 - January 2018 among 100 individuals in Istanbul who use protein powders as supplement. Protein intake, which exceeds the recommended daily protein levels, is commonly used for athletes. However, considering the diversity of existing protein types, the number of individuals who are aware of the benefits of consuming one type of protein against another is relatively low. With this study, it has been aimed to make suggestions with a sense of responsibility both to individuals who are interested in sports in their daily life and to ones who professionally work out; and to define and analyze the fundamental factors. The evaluation of proteins is a key element in determining the convenience and the quantity in the athlete's diet. In our study, protein powders and beverages which have come into our lives with the gradually developing technology have been discussed along with a comprehensive review of protein resources. In the section of our study where a research has been made on the individuals working out; a survey form has been used which has been created by benefiting from previous scientific studies that have been carried out with the aim of determining the general information, dietary habits and protein powder consumption status of individuals who consume protein powders or beverages. Energy and nutritional elements taken daily have been analyzed by using the“Computer Assisted Nutrition Program, Nutritional Information Systems (BEBIS 6.1)”which is developed for Turkey. SPSS 23 (Statistical Package for Social Sciences) statistical package have been used for the statistical analysis of the findings which have been obtained as a result of the research. The difference between the distribution of the observed frequencies of individuals who are in the different groups specified in the hypothesis has been examined through chi-square (χ2) test. Significance levels of the difference between the averages of data which show normal distribution have been examined through independent samples t test for two groups and through single direction variance analysis for more than two groups.