Stronsiyum aluminat kaplı saf titanyum materyallerin oral dokulardaki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of strontium aluminate coated pure titanium materials in oral tissues
- Tez No: 518777
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyouyumluluk, Dental implant, Koruyucu kapama vidası, Stronsiyum aluminat, Tavşan, Biocompatibility, Cover screw, Dental implant, Rabbit, Strontium aluminate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
STRONSİYUM ALUMİNAT KAPLI SAF TİTANYUM MATERYALLERİN ORAL DOKULARDAKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Amaç: Tavşanlarda, stronsiyum aluminat kaplanan saf titanyum implant koruyucu kapama vidalarının, oral dokular için biyouyumluğunu ve ışık uygulaması sonrası oral mukoza altındaki görünürlüğünü incelemektir. Materyal ve Metot: 10 adet erkek Yeni Zelanda Tavşanı, deney ve kontrol grubu olmak üzere, rastgele ve eşit sayıda olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Deney grubunun çenelerinde bulunan, keser dişlerin arkasındaki diastema bölgelerine, sadece vidalama yapılan üst yüzeyi sol-jel yöntemi ile stronsiyum aluminat kaplanmış, günümüz implantlarında kullanılan saf titanyum koruyucu kapama vidaları yerleştirildi. Kontrol grubundaki hayvanların çenelerindeki aynı bölgelere ise, herhangi bir işlem yapılmamış saf titanyum implant koruyucu kapama vidaları yerleştirildi. Her yarım çenede bir adet olmak üzere toplam 40 adet vida kullanıldı. 6 hafta sonra hayvanlar sakrifiye edildi. Deney grubundaki hayvanların vida yerleştirilen oral mukoza bölgelerine kompozit sertleştirici ışık uygulandı ve vidaların yansıyan görünürlüğü değerlendirildi. Kaplanan vidaların biyouyumluluğunun tespiti için, vidalarla temasta olan oral mukoza bölgeleri, karaciğer ve böbrekler çıkarıldı. Histopatolojik olarak incelendi. Bulgular: Işık uygulaması sonrası deney grubunda, üst çenelere yerleştirilen tüm vidaların mukoza altında görünür hale geldiği, alt çenelere yerleştirilenlerin ise görünmediği tespit edildi. Oral mukoza, böbrek ve karaciğer dokularında yapılan histopatolojik incelemelerde ise, sol-jel yöntemi ile stronsiyum aluminat kaplanan saf titanyum implant kapama vidalarının, tavşanlar için biyouyumlu olduğu görüldü. Sonuç: Bu vidaların, tavşanlar için biyouyumlu olduğu tespit edildi. Üst çenelerde ışık uygulaması sonrası mukoza altındaki vidalar görülürken; alt çenede görülemedi. İleri çalışmalarla bu vidaların insanlarda da kullanılabileceği, böylece minimal invaziv çalışma olanağının doğabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF STRONTIUM ALUMINATE COATED PURE TITANIUM MATERIALS IN ORAL TISSUES Aim: The aim of this study is to investigate the biocompatibility for oral tissues and the appearance under the oral mucosa after light application of strontium aluminate coated pure titanium implant cover screw. Material and Methods: 10 male New Zealand Rabbits were divided into 2 groups, randomly and equally, as the experimental and control groups. The diastema regions behind the incisor teeth in the jaws of the experimental group were placed that coated with strontium aluminate by sol-gel method only on the top surface and the pure titanium cover screws used in today's implants. In the same zones in the jaws of the animals in the control group were placed that pure titanium implant cover screws without any treatment. A total of 40 screws, one for each half-jaw, were used. The animals were sacrificed. Immediately light was applied to the oral mucosa areas of the animals in the experimental group in which the screw was placed, with a dental curing light, and the visibility of the screws was evaluated. To determine the biocompatibility of the coated screws, the oral mucosa areas which contacted with the screws, liver, and kidneys were removed. They were examined histopathologically. Results: After the light application, in the experimental group, it was determined that all screws placed in the upper jaws became visible. On the other hand, screws which placed in the lower jaws were not. Histopathological examinations performed on oral mucosa, kidney and liver tissues revealed that pure titanium implant cover screws coated with strontium aluminate by sol-gel method were biocompatible for rabbits. Conclusion: These screws have been found to be biocompatible for rabbits. The screws became visible after light application in the upper jaws, but were not visible on the lower jaw. Further studies suggest that these screws can also be used in humans so that minimal invasive work will possible.