Obez ve fazla kilolu ergenlerde aleksitimi ve duygu tanımanın yeme davranışı ve psikopatoloji ile ilişkisi
The relationship between alexithymia and emotion recognition, eating behaviour and psychopatology in obese and overweight adolescents
  1. Tez No: 518830
  2. Yazar: ZEHRA KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK DOĞANGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Aleksitimi, Duygu Tanıma, Yüz Tanıma, Ergenlik, Obesity, Alexithymia, Emotion Recognition, Face Recognition, Adolescence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
AMAÇ: Obezite, fiziksel ve psikososyal sağlık üzerine etkileri bulunan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Aleksitimik özellikler ve duygu tanıma güçlükleri, psikiyatrik hastalıklarla sık birliktelik gösterir. Bu çalışmada, obez ve fazla kilolu bireylerde aleksitimik özelliklerin ve duygu tanıma güçlüklerinin incelenmesi; ayrıca bu özelliklerin yeme davranışı üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. YÖNTEM: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Adolesan Polikliniği'ne başvuran BKI yüzdesi 85 ve üzeri olan 11-16 yaş arası 99 ergen çalışmaya hasta grubu olarak alınmıştır. Karşılaştırma grubu olarak gönüllülük esas alınarak 117 normal kilolu öğrenci çalışmaya alınmıştır. Sosyodemografik Veri Formu, Çocuklar İçin Aleksitimi Ölçeği, Hollanda Yeme Davranışı Anketi, Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş ve Gözlerden Zihin Okuma Testi-Çocuk Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, kolmogorov smirnov test, kruskal-wallis, mann-whitney u, ki-kare test veya fischer test kullanılmıştır. Korelasyon analizinde spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. BULGULAR: Vaka grubu ve karşılaştırma grubu sosyodemografik veriler, psikiyatrik başvuru, depresyon anksiyete belirtileri, aleksitimik özellikler, göz testi skorları yönünden benzer bulunmuştur. Obez ergenlerde emosyonel yeme ve kısıtlayıcı yeme normal kilodakilerden anlamlı olarak fazla bulunurken dışsal yeme anlamlı farklılık göstermemiştir (p=0.001, p=0.001, p=0.314). Fazla kilolu ergenlerde ise emosyonel yeme normal kilodakilere göre anlamlı olarak fazla bulunurken; kısıtlayıcı yeme ve dışsal yeme normal kilolu ve obez olan gençlerden anlamlı farklılık göstermemiştir. SONUÇ: Çalışmamızın sonuçları, obez ve fazla kilolularda aleksitimik özelliklerin ve duygu tanıma güçlüklerinin fazla görüldüğü şeklindeki hipotezimizi desteklememiştir. Ancak obez ve fazla kiloluların yeme davranışlarına dair bilgiler sunmuştur. Kilo artışına yol açan yeme davranışlarının anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Obesity is a public health problem that affects individuals' physical and psychosocial health. Alexithymia and deficit in emotion recognition are often associated with psychiatric disorders. Objectives of this study are to investigate alexithymic features and emotion recognition deficit in obese and overweight subjects, and to study effects of these features on eating behaviors. METHOD: The patient group is selected from the patients examined in adolescent outpatient clinic at the Cerrahpasa Faculty of Medicine. The group has 99 patients with ages between 11-16 and a BMI of 85% and above. The control group is formed by selecting 117 volunteers with normal weight. Sociodemographic Questionnaire, Alexithymia Questionnaire for Children, Dutch Eating Behavior Questionnaire, Revised Child Anxiety and Depression Scale, Reading the Mind in the Eyes Test – Child Form were used. Data are analyzed by using Kolmogorov Smirnov test, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, chi-square test, and Fisher's exact test. Spearman's rank correlation is used for correlation analysis. FINDINGS: Depression/anxiety symptoms, alexythimic features and Eyes Test results do not present a meaningful difference between the patient and control groups. Emotional eating and restrictive eating are significantly higher in the case of obese adoscelents compared to normal weighted adoscelents (p=0.001, p=0.001). In the case of overweight adoscelents, emotional eating is significantly higher compared to the normal weighted adoscelents but restrictive eating and external eating are similar. CONCLUSION: Our results present information about eating behaviors of obese and overweight adoscelents, but further studies are required to investigate eating behaviors that cause weight gain.