Deneysel subaraknoid kanama modelinde lerkanidipin'in serebral vazospazm üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of lercanidipine effects on cerebral vasospazm after experimental subarachnoid hemorrhage model
  1. Tez No: 518917
  2. Yazar: SERKAN DÜLGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: subaraknoid kanama, vazospazm, apoptoz, lerkanidipin hidroklorür, subarachnoid hemorrhage, vasospasms, apoptosis, lercanidipine
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Deneysel Subaraknoid Kanama Modelinde Lerkanidipin'in Serebral Vazospazm Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Dr. SERKAN DÜLGER UZMANLIK TEZİ ERZURUM-2018 Amaç: Lerkanidipinin, deneysel subaraknoid kanama (SAK) modelinde vazospazm üzerine vazodilatör ve nöroprotektif etkileri incelendi. Gereç ve Yöntem: 60 adet erkek Wistar cinsi albino ortalama 300-400 gr erkek rat kullanıldı. Tekli kanama modeli ile SAK oluşturuldu. Lerkanidipin 0.5 mg/kg intraperitoneal olarak verildi. Çalışma sonunda elde olunan veriler hematoksilen eozin (H-E), anti-8-OHdG ve anti aktif kaspaz-3 ile boyandı ve ışık mikroskobu altında incelendi. Arter lümen alanı, duvar kalınlığı açısından stereolojik değerlendirme yapıldı ve sonuçlar varyans analizi (ANOVA) ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Vasküler endotel ve çevre nöronal dokuda apoptoz varlığı değerlendirildi. Bulgular: SAK' lı deneklerde arter lümen alanında istatistiki olarak anlamlı daralma saptandı. Profilaktik ve terapötik olarak verilen lerkanidipinin ise normal ve SAK' lı deneklere göre istatistiki olarak anlamlı düzeyde vazodilatasyon meydana getirdiği sonucuna ulaşıldı. Lerkanidipin verilenlerde apoptoz varlığının kalitatif olarak azaldığı gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular, lerkanidipinin subaraknoid kanama sonrası gelişen vazospazmı önleyici ayrıca nöprotektif etkili olduğunu göstermektedir. İlacın vazospazm tedavisinde kullanılmasının olası bir dezavantajı veya mevcut etkilerinin detaylı araştırılması yönüyle daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Lercanidipine Effects on Cerebral Vasospazm after Experimental Subarachnoid Hemorrhage Model Dr. SERKAN DÜLGER ERZURUM 2018 Objective: Vasodilator and neuroprotective effects of lercanidipine on vasospasm in experimental subarachnoid hemorrhage (SAH) model were investigated. Material and Method: 60 male Wistar albino average 300-400 gr male rats were used. SAK was created with the single bleeding model. Lercanidipine was administered ntraperitoneally at 0.5 mg / kg. The data obtained at the end of the study were stained with hematoxylin eosin (H-E), anti-8-OHdG and anti-active caspase-3 and examined under light microscope. Stereological evaluation was performed in terms of arterial lumen area, wall thickness, and the results were statistically evaluated by analysis of variance (ANOVA). The presence of apoptosis in vascular endothelium and surrounding neuronal tissue was evaluated. Results: Statistically significant narrowing of the arterial lumen area was observed in subjects with SAH. Prophylactic and therapeutic lercanidipine was reached as a statistically significant level of vasodilatation compared to normal and SAK subjects. It was observed that the presence of apoptosis was qualitatively reduced in patients given lercanidipine. Conclusion: Findings in this study suggest that lercanidipine inhibits vasospasm following subarachnoid hemorrhage also shows that it has neuroprotective effect. A possible disadvantage of using the drug in the treatment of vasospasm or a more detailed study of the current effects is needed.