Konjestif kalp yetersizliği olan hastaların kısıtlılık durumları ve semptom düzeylerinin yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of limitations and symptoms of patients with congestive heart failure on quality of life
- Tez No: 518948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kısıtlılık, Konjestif, Semptom, Kalp Yetersizliği, Limitations, Congestive, Symptom, Heart Failure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, konjestif kalp yetersizliği olan hastaların kısıtlılık durumları ve semptom düzeylerinin yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Bu çalışmanın evrenini Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Özel Sani Konukoğlu hastanesi kardiyoloji kliniği ve koroner yoğun bakım ünitelerinde Mayıs 2017-Kasım 2018 tarihleri arasında tedavi olan hastalar, örneklemini ise kabul kriterlerine uygun 102 hasta birey oluşturmuştur. Veriler hasta tanıtım formu, Kardiyovasküler Kısıtlılık ve Semptom Profili (CLASP) ve SF-36 Yaşam Kalitesi ölçekleri aracılığı ile yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin %54,90'ı erkek ve yaş ortalamasının 54,76±13,35 olduğu saptanmıştır. Hastaların; göğüs ağrısı, solunum yetersizliği, bilek şişliği, yorgunluk ve fiziksel ve sosyal fonksiyonlar ciddi düzeyde, kadınlara ve erkeklere özgü ev içi faaliyetlerinde ve cinsellik skoruna göre normal düzeyde kısıtlılık yaşadıkları, kaygı düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu belirlendi. CLASP çoğu alt boyutu ile SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinin tüm alt boyut skorları arasında anlamlı ve çoğu orta veya güçlü şiddette olmak üzere negatif yönlü korelasyon saptandı. SF-36 yaşam kalitesi skorlarının genel olarak düşük olduğu saptandı. Skorlar genel olarak kadınlarda daha düşüktü. Kalp yetersizliği olan hastalar için yaşam kalitesini artırmaya yönelik eğitim programlarının ve girişimlerin planlanması, sağlık çalışanlarının kalp yetersizliği olan hastalarında semptom kontrolüne önem vermeleri, kalp yetersizliği olan kadın hastalara yönelik derinlemesine araştırmaların planlanması, hastaların fonksiyonel kapasitesinin belirlenmesi ve ifade edilmesinde NYHA sınıflamasının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to examine the effect of quality of life on the status of limitations and symptom levels of patients with congestive heart failure. The universe of this study was the patients who were treated between May 2017 and November 2018 in Gaziantep University Şahinbey Research and Practice Hospital and Private Sani Konukoğlu Hospital cardiology clinic and coronary intensive care units. Data were collected by face-to-face interview technique through the patient presentation form, CLASP and SF-36 quality of life scales. It was determined that 54,90% of the participating individuals were male and 54,76 ± 13,35 of the average age. of patients; chest pain, respiratory insufficiency, wrist swelling, fatigue and physical and social functions were found to be at a serious level, normal levels of restraint were found in female and male domestic activities and sexuality score, and anxiety levels were moderate. Negative correlations were found between most subscale of CLASP and all subscale scores of SF-36 quality of life scale, most of which were moderate or strong. SF-36 quality of life scores were found to be generally low. Scores are generally lower in women. It is suggested that training programs and initiatives to improve quality of life for patients with heart failure should be emphasized, health workers should be careful about symptom control in patients with heart failure, planning of in-depth investigations for women with heart failure, determination of functional capacity of patients and use of NYHA classification.