Bipolar bozukluk hastalarının manik ve depresif dönemleri ile ötimik dönemdeki serum resolvin D1 (RVD1) düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum resolvin D1 (RVD1) levels in manic and depressive periods of bipolar disorder patients with their euthymic period
- Tez No: 519108
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KARAMUSTAFALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Resolvin D1, İnflamasyon, Metabolik Sendrom, Bipolar Disorder, Resolvin D1, Inflammation, Metabolic Syndrome Keywords: Bipolar Disorder, Metabolic Syndrome
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AMAÇ: Son yıllarda inflamatuar süreçlerin, Bipolar Bozukluk (BPB)'un patofizyolojisinin altında yatan nörobiyolojik değişikliklere katkısı olduğuna dair kanıtlar sunulmaktadır. Bununla birlikte hastalarda yüksek oranlarda Metabolik Sendrom (MetS)'un eşlik ettiği bildirilmekte olup, hem MetS hem de BPB'un etiyopatogenezinde ortak bir inflamatuar sürecin var olabileceği düşünülmektedir. Resolvin D1(RvD1) gibi doymamış yağ asitleri ise; sinir sisteminde bolca bulunmakta, sinaptogenezisi ve nörogenezisi desteklemekte, nöronu apoptozisten ve nöroinflamasyondan korumaktadır. Bu nedenle RvD1'in BPB'un etiyolojisine katkı sunabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada; BPB'ta atak döneminden tam remisyona geçişte RvD1 düzeylerinin incelenmesi ve bu sürecin inflamasyon markerları (C-reaktif protein, sedimentasyon, lökosit, nötrofil) ve MetS parametreleri ile ilişkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Hastanemiz psikiyatri kliniklerinde yatırılan veya ayaktan tedavi ünitesine başvuran, içerme ve dışlama ölçütlerini karşılayan, DSM-5 tanı ölçütlerine göre BPB-I tanısı konmuş manik ve depresif dönemdeki hastalar rastgele seçim yöntemiyle çalışmaya dahil edilmiş; RvD1 düzeyleri, inflamasyon markerları, MetS parametreleri değerlendirilmiştir. Sağlıklı bireylerden yaş ve sigara kullanımına göre eşleştirilmiş 41 gönüllü çalışmaya kontrol grubu olarak dahil edilmiş olup değerlendirmeleri yapılmıştır. Prospektif izlemde tam remisyon döneminde 32 manik dönem ve 27 depresif dönem hastası çalışmayı tamamlamış, tam remisyon dönemlerinde yeniden RvD1 düzeyleri, inflamasyon markerları, MetS parametreleri incelenmiştir. BULGULAR: Çalışmamızın başlıca bulgusu; RvD1'in hem manik hem de depresif dönemde kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu, takipte maniden tam remisyona geçişte RvD1'in anlamlı olarak düştüğü ancak depresyondan tam remisyona geçişte düşüşün istatiksel olarak anlamlı olmadığıdır. Çalışmamızda RvD1'in mani döneminde Young Mani Derecelendirme Ölçeği ve nötrofil sayısı ile korele olduğu, depresyon döneminde ise beyaz kan hücresi (WBC) sayısı ile korele olduğu saptanmış olup, her iki dönemde de RvD1 manik atak sayısı ile korele bulunmuştur. RvD1'in MetS parametreleri ile herhangi bir ilişkisi saptanmamıştır. SONUÇ: RvD1'in mani ve depresyon dönemlerinde sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yükselmiş olması, BPB'da muhtemel bir inflamatuar duruma reaktif anti-inflamatuar cevabın bir göstergesi olabileceğini düşündürmektedir. RvD1 düzeyinin mani döneminde anlamlı derecede düşerken, depresyon döneminde anlamlı derecede düşüşünün olmaması ataklar arasında farklı inflamatuar süreçlerin olabileceğinin göstergesi olabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In recent years, evidences presented that inflammatory processes contribute to the neurobiological changes that underlie Bipolar Disorder(BPD)'s pathophysiology. In addition to this, high levels of Metabolic Syndrome (MetS) has been reported in patients and a common inflammatory process is thought to exist in the etiopathogenesis of both MetS and BPD. Unsaturated fatty acids such as Resolvin D1 (RvD1); is abundant in the nervous system, supports synaptogenesis and neurogenesis, protects the neuron from apoptosis and neuroinflammation. Therefore, it is thought that RvD1 may contribute to the etiology of BPD. In this study; it was aimed to investigate RvD1 levels in the transition from episode to complete remission in BPD and to compare its relationship between inflammation markers (C-reactive protein, sedimentation, leukocyte, neutrophil) and MetS parameters. METHOD: Patients in the manic and depressive periods who were admitted to the psychiatry clinic as an out-patient or in-patient and diagnosed with BPD-I according to DSM-5 diagnostic criteria were included in the study by random selection method and than RvD1 levels, inflammation markers, MetS parameters were evaluated. 41 volunteers from healthy subjects who were matched according to age and smoking were included in the study as a control group and their evaluations were also done. In a prospective follow-up, 32 patients with mania period and 27 patients with depression period were able to complete the study, and RvD1 levels, inflammation markers, and MetS parameters were investigated again in the complete remission periods. RESULTS: The main finding of our study was that RvD1 was significantly higher in both manic and depressive periods compared to the control group, whereas in the follow-up, RvD1 decreased significantly from manic to complete remission but the decrease in the transition from depression to complete remission was not statistically significant. In our study, it was found that RvD1 was correlated with the Young Mania Rating Scale and neutrophil count in the mania period and correlated with the number of white blood cells (WBC) in the depression period and correlated with the number of manic attacks in both periods. RvD1 was not associated with MetS parameters. CONCLUSION: Significantly increased levels of RvD1 in mania and depression periods compared to healthy control group may be an indicator of reactive anti-inflammatory response to a possible inflammatory condition in BPD. While there was a significant decrease in the mania period of RvD1, there was no significant decrease in the depression period; and it's suggesting that different inflammatory processes are working between attack periods.