Afyon Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesinde yer alan Arapça gramere dair yazma eserlerin tasnif ve tavsifi
Classification and description of manuscripts of Arabic sarf (morphology) in Afyon Gedik Ahmet Pasha Provincial Public Library
  1. Tez No: 519187
  2. Yazar: MEHMET FEVZİ SARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Afyon Gedik Ahmed Paşa İl Halk Kütüphanesi, Yazma Eserler, Sarf, Nahiv, Afyon Gedik Ahmet Pasha Provincial Public Library, manuscripts, Syntax, Morphology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma, Afyon Gedik Ahmed Paşa İl Halk Kütüphanesinde bulunan nahiv ve sarf ilmine dair 215 adet eserin tasnif ve tavsifini içermektedir. Bu eserlerden 155 adedi nahiv, 60 adedi ise sarf ilmiyle alakalıdır. Tezin giriş bölümünde İslâmi Yazmaların Tarihçesi, Afyon Gedik Ahmed Paşa İl Halk Kütüphanesi'nin tarihçesi, yazma eserlerde kullanılan terimler ve tezin hazırlanmasında kullanılan yöntem hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümü nahiv alanındaki eserleri içermektedir. Bu bölümde toplam 155 adet eser bulunmaktadır. İkinci bölüm ise sarf alanındaki eserleri içermektedir. Bu bölümde 60 adet eserden oluşmaktadır. Bu çalışmada, kütüphanelerimizde bulunan ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen hazinelerimizin konuyla ilgilenen araştırmacıların hizmetine sunulması için yapılan çalışmalara küçük bir katkı sağlamayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
This study covers the classification and description of 215 works related to Arabic syntax and morphology knowledge in Afyon Gedik Ahmet Pasha Provincial Public Library. Of these works, 155 are related to nahw (syntax) and 60 are related to sarf (morphology). In the introduction part of the thesis, some information is given about the history of Islamic writings, the history of Afyon Gedik Ahmet Pasha Provincial Public Library, the terms used in writing works and the method used in preparing the thesis. The first part of our work includes the works in the field of nahw (syntax). In this part, there are 155 works in total. In the second part, there are works in the field of sarf (morphology). This part consists of 60 works. In this study, we aimed to provide a small contribution to the works carried out to provide researchers interested in the subject by presenting the treasures in our libraries that are waiting to be revealed.