Raporlar bağlamında Sivas Madımak olayında dinin rolü
Religious role in Sivas Madhak case in the context of reports
- Tez No: 519277
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN ERDİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Terör, Dini nitelikli terör, Sünnilik, Alevilik, Religion, Terrorism, Religous Terrorism, Sunnism, Alevism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, terörü oluşturan unsurlar incelendikten sonra dinin terör üzerindeki etkileri üzerinde durulmuş ve tarihsel süreçte din ve terör nasıl bir ilişki içerisinde bulunmuş, gerçektende 'din teröre kaynaklık eden bir unsur mudur' yoksa 'terör olaylarını meşru göstermek için kullanılan bir makyaj unsuru mudur' gibi soruların cevapları aranmıştır. Sonrasında ise çalışmanın esas konusunu teşkil eden Alevi - Sünni ilişkilerinin tarihsel süreçleri irdelenmiş ve bu tarihsel durumun Sivas'ta 1993 Temmuzunda yaşanan Madımak Olayı'nın oluşumunda ne gibi etkileri olduğu tartışılmıştır. Son olarak ise DDK Raporu, Alevi Çalıştayları Raporları, TBMM İnceleme ve Araştırma Kurulu Raporları, çeşitli akademik yayınlar ve gazete dergi haberlerinden faydalanılarak Sivas Madımak Olayı'nın bir soy kütüğü çıkarılmış, olayın dini, siyasi, ideolojik ve sosyal boyutları incelenerek bir takım çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this paper, the impact of religion on terroism is dwelt on after investigating the elements that compose terrorism and the answers to the questions 'how religion and terrorism have been related historically', 'is religion an actual derivation for terrorism or is it a cover-up factor for justifying terrorist activities' are seeked. Later, the principal discussion of this paper, the historical process of Alevi-Sunni relations are examined and the influence of this historicity on the 1993 Madimak Massacre in Sivas are discussed. Lastly, the pedigree of Madimak Massacre in Sivas is drawn and its religous, political, ideological and social dimensions are examined and some inferences are made by utilising the reports of DDK, The REpublications.