Yaban domuzunda bulbus oculi'nin fonksiyonel mikrovaskuler anatomisi: Bir taramalı elektron mikroskobu (SEM) çalışması
Functional and microvascular anatomy of bulbus oculi in wild pig: A scanning electron microscopic study
  1. Tez No: 519680
  2. Yazar: LUTFİ TAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KÜRTÜL, PROF. DR. SADIK YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaban domuzu, Vaskularizasyon, Bulbus oculi, Korozyon kast, Taramalı elektron mikroskobu (SEM), Wild pig, Vascularisation, Bulbus oculi, Corrosion cast, Scanning electron microscopy (SEM)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yaban Domuzunda Bulbus Oculi'nin Fonksiyonel Mikrovaskuler Anatomisi: Bir Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) Çalışması Bu tez çalışmasında yaban domuzunda bulbus oculi'nin vaskularizasyonu ve vaskularizasyonun fonksiyonel etkilerinin makroskobik, histolojik ve elektron mikroskobik teknikler kullanılarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca yaban domuzunda evciltmenin göz üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi ve vaskularizasyona bağlı bozuklukların tedavisinde bir model oluşturulması hedeflenmiştir. Çalışmada Hatay Yöresi'nde avcılar tarafından avlanan 20 adet yaban domuzunun göz küreleri kullanıldı. Uygun diseksiyon teknikleri kullanılarak a. ophthalmica externa'ya yerleştirilen kateter vasıtası ile fizyolojik tuzlu su verilerek damarlar temizlendi. Daha sonra %10'luk formaldehit solüsyonu ile damarların fikzasyonu sağlandı. Fikzasyon işlemi tamamlandıktan sonra a. ophthalmica externa'dan uygun şartlarda hazırlanmış metilmetakrilat çözeltisi 100-120 mmHg basıncında verildi. Kast materyalinin enjeksiyonu sonrası gözler, tamamen polimerize olması için 24 saat boyunca 40-60 °C'de sıcak su içinde bekletildi. Daha sonra gözler 50 °C'lik etüvde tekrarlayan potasyum hidroksit (KOH) solüsyonlarında 2-3 gün bekletilerek damarların etrafındaki dokunun erimesi sağlandı. Kurutma işleminden sonra dokular alüminyum plakalara yerleştirilerek altın ile kaplandı. Kaplama işleminden sonra damarlar JEOL JSM-5500LV markalı taramalı elektron mikroskobu kullanılarak görüntülendi. Işık mikroskobik incelemeler için alınan doku örnekleri rutin histolojik tespit, dehidrasyon ve bloklama işlemlerinden geçirildikten sonra gözün genel yapısını ortaya koymak amacıyla Crossmon'un modifiye üçlü boyama tekniği ile boyandı. Elde edilen preperatlar Olympus BX50 araştırma mikroskobunda incelenerek uygun görülen bölgelerin fotoğrafları çekildi. Çalışmada bulbus oculi'nin vaskülarizasyonuna a. ophthalmica externa'nın yanısıra a. ophthalmica interna'nın da katıldığı belirlendi. Bu damarların bulbus oculi'ye girmeden önce a. ciliaris posterior longa, a. ciliares posterior breves ve a. chorioretinalis adında dallar verdiği görüldü. Corpus ciliare ve iris'i a. ciliaris posterior longa'dan orijin alan circulus arteriosus iridis major'un kanlandırdığı tespit edildi. Processus ciliares kapillarları düzensiz daralma ve genişlemeler gösterdi. İris'in arteryol ve venüllerinin spiral şeklinde zikzaklar yaptığı gözlendi. Bu damarların sonlanmalarında görülen tomurcuklanma benzeri yapılara literatürde rastlanmadı. Choroidea ve retina'nın a. ciliares posterior breves ve a. chorioretinalis tarafından kanlandırıldığı gözlendi. Choroidea'nın kapillar ağının retina'nın choroidea'ya komşu katmanlarının beslenmesini de sağladığı belirlendi. Choroidea'nın arteryolleri arasında çok sayıda anastomoz tespit edildi. Çalışmada yaban domuzunda bulbus oculi'nin vaskularizasyonunun evcil domuzunki ile büyük oranda benzerlik gösterdiği ancak bazı yapısal farklılıkların bulunduğu tespit edildi. Gözün vaskularizasyonu ile ilgili yapılmış çalışmalar gözönüne alındığında yapısal özelliklerin foksiyonel etkileri üzerine yapılan çıkarımların daha detaylı incelenerek ispatlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Functional and Microvascular Anatomy of Bulbus Oculi in Wild Pig: A Scanning Electron Microscopic Study This study aimed at revealing the functional, macro- and microvascular anatomy of the ocular bulb in the wild pig, using macro-, micro-, and scanning electron mıcroscopic procedures. Thus, the effect of domestication of the animal on the ocular bulb was evaluated. The results might contribute confoundly to a possible animal model for the treatment of vascularization pathology of the ocular bulb. Ocular bulbs of 20 adult wild pigs provided by hunters at legal hunting seasion were used in the study. The bulbs were macroscopically dissected and cleaned with physiologic saline solution through the external opthalmic artery. The vessels were fixed with proper formaldehyde solution. For histological procedures, tissue samples were treated with routin fixation, dehydration, and blockage stages and stained by employing Crossmon's modified triple staining technique. The slides were analyzied by the use of Olympus BX50 research microscope. For the SEM procedure, methylmethacrylade solution was injected through the same vessel at 100-120 mmHg constant pressure. The cast materials were put in water at 40-60 °C for 24 h., then were incubated in KOH at 50 °C for 2-3 days. After drying procedure, the materials were coated with gold and viewed by using JEOL JSM-5500LV model SEM. The study revealed macroscopically that the ocular bulb in the wild pig was vascularized by the internal ophthalmic artery also, along with the external ophthalmic artery. The branches of the external ophthalmic artery, the long and short posterior ciliary arteries and the chorioretinal artery, were present and intact. The ciliary body and iris were vascularized by the major arterial circle of the iris, originated from the long posterior ciliary artery. The capillaries of the cilary process showed irregular narrownesses and enlargements. The arteriols and venules of the iris displayed a spiral-like zig zag structure, ending with a prominent bud-like edge, not seen in the literature previoulsy. Likewise, the choroidea and retina were nourished by the short posterior ciliary and chorioretinal arteries. Numerous anastomoses were observed between the arteriols of the choroidea. The study determined that vascularization of the ocular bulb of the wild pig was mostly in parallel with that of the domestic one; however, several structural differences and variations were observed, particularly at ultrastructural level. How these differences affect the function of the ocular bulb need to be clarified through detail clinical researches.