Bitkisel biyokütle üzerine pasif immobilize Phlebia gigantea'nın Pb2+ biyosorpsiyonu karakteristikleri
Pb2+ biosorption characteristics of Phlebia gigantea Passively immobilized on the plant biomass
- Tez No: 519735
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya, Biochemistry, Biotechnology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Kurşun, Phlebia gigantea, Pasif immobilize biyosorban, Biosorption, Lead, Phlebia gigantea, Passive immobilized biomass
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ağır metallerin farklı kaynaklardan doğal sulara bırakılması, su ortamında ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Ağır metallerin toksik doğalarından dolayı, bu kirleticileri içeren atıksuların neden olduğu su kirliliğinin şiddetinin azaltılması için etkili giderim sistemlerinin araştırılması ve geliştirilmesi gereklidir. Bu bağlamda biyosorpsiyon kontamine atıksulardan ağır metal kirleticilerinin giderimini de içeren etkili bir prosestir. Bu alanda immobilize biyosorbanların kullanımına yönelik çalışmalar dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, Phlebia gigantea hücrelerinin muz kabuğundan elde edilen biyokütle üzerine pasif immobilizasyonu yoluyla alternatif bir immobilize biyosorban hazırlanmıştır. Biyomateryalin biyosorpsiyon özellikleri, hedef toksik ağır metal Pb2+ için kesikli ve sürekli akış sistemlerinde araştırılmıştır. Başlangıç pH'sı, biyosorban miktarı, giderim süresi ve akış hızı deneysel parametreleri belirlenmiştir. Biyosorpsiyon prosesinin dinamikleri kinetik ve izoterm çalışmalarıyla modellenmiştir. Mekanizma analizi, kırılma noktası ve rejenerasyon çalışmaları ile desteklenmiştir. Sonuç olarak, kontamine sulu ortamdan Pb2+ giderimine yönelik immobilize formda yeni bir biyomateryal önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Release of heavy metals into natural waters from different sources brings severe consequences to aquatic environment. Due to the toxic nature of heavy metals, it is necessary to investigate and improve effective treatment sytstems to reduce severity of water pollution caused by wastewaters containing these pollutant. In this context, biosorption is an effective process that involves the removal of metal pollutants from contaminated effluents. Immobilized biosorbents gained a considerable attention in this field. In the present study new immobilized biosorbent was prepared by passive immobilization of Phlebia gigantea cells on the banana peel biomass as a natural matrix. The biosorption characteristics of the new biomaterial were investigated for the highly toxic heavy metal Pb2+ in the batch and dynamic flow mode sorption. Experimental parameters of initial pH, biosorbent amount, contact time and flow rate were examined. Biosorption dynamics were modelled by kinetic and isotherm studies. Mechanism analysis was supported by breakthrough and regeneration studies. Overall, a new immobilized biomaterial was suggested as a potential biosorbent agent for the removal of Pb2+ from aquatic media.