Şizofreni hastalarında müzik terapinin depresyon, işlevsellik, genel psikopatoloji klinik parametreleri üzerine etkileri
The effects of music therapy on depression functionality and general psychopathology of schizophrenia patients
  1. Tez No: 519891
  2. Yazar: PINAR EZGİ ÖZGENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Psikoloji, Music, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Müzik Terapi, Pozitif sendrom, Negatif sendrom, Depresyon, İşlevsellik, Genel psikopatoloji, Schizophrenia, Music Therapy, Positive syndrome, Negative syndrome, Depression, Functionality, General psychopathology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırma şizofreni hastalarında müzik terapinin depresyon, işlevsellik ve psikopatoloji alanındaki etkilerini belirlemek ve etkililiğinin geliştirilmesine hizmet etmek amacı ile deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma evrenini, Şizofreni Dostları Derneği'nde bulunan şizofreni tanısı almış olan hastalar, örneklemini ise bu hastalardan çalışma koşullarını taşıyan 10 deney 10 kontrol grubunda olmak üzere 20 şizofreni hastası oluşturmuştur. Hastalara, müzik terapide belirli teknikleri içeren ve tek bir seansa toplanan 6 oturum yapılmış, terapi enstruman yapımı gibi ergoterapötik tekniklerle desteklenmiş ve 8 seans olarak yapılmıştır. Şaman davulu dahil olmak üzere 8 farklı enstruman kullanılmıştır. Çalışmamızın verileri; hastaların sosyodemografik bazı özellikleri ile hastalıkla ilgili özelliklerini kapsayan bilgi formu, müzik terapi öncesi ve sonrasında ruhsal durumlarının değerlendirilmesi,deney grubu ve kontrol grubunun karşılaştırılması için Pozitif ve Negatif Sendrom; PANSS değerlendirme Ölçeği,Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği(CŞDÖ) ve Şizofrenide İşlevsel İyileşme Ölçeği (ŞİLÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik olarak sayı, yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri kullanılmış, gruplu değişkenler arasındaki ilişki ki-kare analizi ile test edilmiştir. Grup içerisinde sürekli değişkenlerin öntest ve sontest değişimleri wilcoxon testi ile analiz edilmiştir. Çalışmamız sonucunda; Deney grubunda pozitif sendrom düzeyinde farklılaşma ve negatif sendrom düzeyinde azalma olurken, kontrol grubunda ise artış görülmüş, grup ortalamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Deney grubunda genel psikopatoloji düzeyinin azaldığı, kontrol grubunda arttığı, hastaların genel psikopatoloji sontest puanları ortalamalarının grup ortalamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Deney ve kontrol grubu depresyon öntest ile depresyon sontest ortalamalarının sonucunda, aritmetik ortalamalar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İşlevsel iyileşme son testlere bakıldığında, deney grubunda işlevsel iyileşmenin arttığı, kontrol grubunda azaldığı bulunmuştur. Tüm bu yararlı yönleri ile müzik tedavi uygulaması ilaç tedavisinin yanında uygulanması standart hale getirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The research was made experimentally in order to determine the effects of music therapy on depression, functionality and psychopathology of schizophrenia patients, and to improve its efficiency. The population of the research consisted of the patients who were diagnosed with schizophrenia and who took part in Friends of Schizophrenic Patients Foundation. The sample of the research consisted of 20 schizophrenic patients in total who, among the diagnosed patients, carried the conditions of the study. These 20 patients were then categorized as 10 patients in experiment group and 10 patients in control group. 6 sessions were held for the patients by compiling these sessions in a single séance and applying particular techniques of music therapy; the therapy was supported with ergotherapeutic techniques such as instrument making, and made in 8 séances. 8 instruments were used in this process including shaman drums. Information form which contained certain sociodemographical features and illness features of the patients, evaluation of pre- and post-music therapy mental conditions, Positive and Negative Syndrome for the comparisons of the experiment group and the control group, (PANSS) evaluation scale, Calgary Depression Scale for Schizophrenia (CDSC) and Functional Remission of General Schizophrenia Scale (FROGS) were used as the data of the study. In the data evaluation process; numbers, percentage, arithmetic average and standard deviation values were used as descriptive statistics, and the relation between the group variables was tested with chi-square analysis.The pre-test and post-test changes of in-group continuous variables were analyzed with Wilcoxon test. In consequence of our study, it was found out that there was differentiation in the experiment and control groups at positive syndrome level, that negative syndrome level decreased in the experiment group and increased in the control group, and that there was a statistically significant difference between the group averages of the patients' negative syndrome post-test score averages.It was also revealed that general psychopathology level decreased in the experiment group and increased in the control group, and there was a statistically significant difference between the group averages of the patients' general psychopathology post-test score averages.İn consequence of experiement and control group depression pre-test and depression post-test averages, the difference between the averages were found statistically significant.When the functional remission last tests were taken into consideration, it was revealed that functional remission increased in the experiment group and decreased in the control group. Taking all these beneficial aspects into consideration, studies should be conducted to standardize the application of music therapy in collaboration with medications.