Tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan kafa travması modelinde ubikuitin c-terminali hidrolaz-l1, glialfibriler asidik protein ve ıl-6 düzeylerinin araştırılması
Investigation of ubiquitin c-terminal hydrolase-l1, glial fibrillary acidic protein and il-6 levels in experimentally generated head trauma model in rabbits
  1. Tez No: 519892
  2. Yazar: İLKNUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik beyin hasarı, deneysel, biyobelirteç, UCH-L1, GFAP, IL-6, Traumatic brain injury, experimental, biomarker, UCH-L1, GFAP, IL-6
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı deneysel olarak tavşanlarda oluşturulan hafif, orta ve ağır kafa travması modelinde Ubikuitin C-terminal hidrolaz-L 1 (UCH-L1), Glial Fibriler Asidik Protein (GFAP) ve Interleukin 6 (IL-6) düzeylerinin serum ve beyin omurilik sıvısında (BOS) ölçülmesi ve bu biyobelirteçlerin tanısal değerlerinin literatür eşliğinde araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda toplam 30 Yeni Zelanda cinsi tavşan kullanıldı. Denekler kontrol grubu (n=6), hafif şiddette travma grubu (n=8), orta şiddette travma grubu (n=8), ağır şiddette travma grubu (n=8) olarak 4 gruba ayrıldılar. Çalışmamızda Marmarou ve arkadaşlarının tanımladığı model modifiye edilerek uygulandı. Bu modelde, koronal ile lamdoid sütürler arası bölge hedeflendi ve 1 metre boyundaki boru sisteminden hafif, orta ve ağır travma grubuna sırasıyla 200gr, 350gr ve 500gr ağırlık düşürülerek oluşturulan künt kafa travması sonrası serum ve BOS örneklerinden UCH-L1, IL-6 ve GFAP düzeyleri ölçülerek analiz edildi. 24 saat sonunda denekler sakrifiye edilerek frontoparietal bölgelerden beyin dokusu alınarak histopatolojik olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamızda UCH-L1 serum düzeyleri, hafif travma grubunda anlamlı bulunmazken, orta ve ağır travma gruplarında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. UCH-L1 BOS incelenmesinde travma gruplarında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmemiştir. Bu çalışmada hafif, orta ve ağır şiddette travma sonrası 0. 12. ve 24. saatlerde ölçülen serum GFAP düzeyleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edilemedi. Ancak hafif, orta ve ağır şiddette travma sonrası 0. 12. ve 24. saatlerde ölçülen BOS GFAP düzeylerinde, orta ve ağır şiddette travma gruplarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edildi. IL-6 düzeyleri BOS' da ağır şiddette travma grubunda istatistiksel olarak anlamlı yükselmiş ancak hafif ve orta şiddette travma uygulanan gruplarda ve IL-6 serum düzeylerinde anlamlı sonuçlar elde edilememiştir. Histopatolojik olarak incelediğimiz bütün prepartlarda hafif şiddette travma grubundan ağır şiddette travma grubuna doğru gidildikçe patolojik bulguların ve apopitotik hücre sayısının arttığı gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda serum UCH-L1 değerleri ile deneysel olarak oluşturulan travmatik beyin hasarı arasında anlamlı bir ilişki saptanmış olup, travmatik beyin hasarlı olguların tanı ve yönetiminde umut verici gözükmektedir. Bu çalışmada serum GFAP düzeylerinde anlamlı sonuçlar elde edilememekle birlikte, orta ve ağır şiddette travma gruplarında BOS GFAP düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to measure the levels of ubiquitin C-terminal hydrolase-L 1 (UCH-L1), Glial Fibrillary Acidic Protein (GFAP) and Interleukin 6 (IL-6) in the serum and cerebrospinal fluid (CSF) in rabbits with mild, moderate and severe head trauma models created experimentally, and to investigate the diagnostic value of these biomarkers in the light of literature. Materials and Methods: A total of 30 New Zealand breed rabbits were used in our study. Subjects were divided into 4 groups as control group (n = 6), mild severe trauma group (n = 8), moderate trauma group (n = 8) and severe trauma group (n = 8). In our study, the model defined by Marmarou and his friends was modified and applied. In this model, the area between coronal and lamodoid sutures was targeted, and the UCH-L1, IL-6 and GFAP levels were analyzed measuring from serum and CSF samples after blunt head trauma generated by reducing the weight 200gr, 350gr and 500gr respectively in the mild, moderate and severe trauma group with the 1 meter piping system. After 24 hours, subjects were sacrificed and brain tissue was taken from frontoparietal regions and histopathologically examined. Findings: In our study, UCH-L1 serum levels were not significant in the mild trauma group, but statistically significant results were obtained from moderate and severe trauma groups. Statistically significant results were not found in UCH-L1 CSF examination of trauma groups. In this study, serum GFAP levels measured at 0, 12th and 24th hours after mild, moderate and severe trauma were not statistically significant between the groups. However, CSF GFAP levels measured at 0, 12th and 24th hours after mild, moderate and severe trauma were statistically significant between the groups in the moderate and severe trauma groups. IL-6 levels increased statistically significant in the severe trauma group in CSF, but no significant IL-6 serum levelresults were obtained in the groups with mild and moderate trauma. It was observed that pathologic findings and the number of apoptotic cells from the group of mild trauma to the group of severe trauma increased in all preparations we examined histopathologically. Conclusion:It has been determined in our study that there is a significant relationship between serum UCH-L1 values and experimentally created traumatic brain injury, and it seems promising in the diagnosis and management of traumatic brain injury cases. Although significant results were not obtained in serum GFAP levelsin this study, significant results were obtained between groups in terms of CSF GFAP levels in moderate and severe trauma groups.