Türkiye'de kadın girişimcilere uygulanan teşvik sistemi ve yarattığı ekonomik değerler (2000-2015)
Effects of promotional executions provided for women entrepreneurs on gross domestic product
- Tez No: 520139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY DİLBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: women, working life, promotional executions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışma hayatına bakıldığı zaman, kadınlar erkeklere oranla daha fazla sorunla karşılaşmaktadır. Kadının sosyal hayattaki rolü değişmedikçe, bu sorunlar günden güne artmaya devam edecektir. Diğer taraftan ekonominin canlanması için kadın girişimcilere teşvik sistemleri uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmada kurumların ve devletin sunduğu teşvik sistemlerinin, hangi ölçüde ekonomik değer yarattığı anlatılacak, meydana gelen sorunların çözülmesi için öneriler sunulacaktır. Bu çalışmada kadınlara verilen teşvik primlerinin ekonomide yarattığı katma değer incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde istihdam ile ilgili temel bilgiler verilmiş ve hemen akabinde ise iktisat okulları ve emek piyasasına değinilmiştir. İkinci bölümde ise; Girişimcilik kavramı üzerine eğilip, kadın girişimciliğine detaylı bir şekilde yer verilmiştir. Üçüncü bölüme gelindiği zaman ise, kadın emeği konusuna değinilmiştir. İlerleyen kısımlarda Türkiye'de çalışan kadın profili detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Çalışmanın son bölümüne gelindiğinde ise, kadınlara verilen teşvik primlerinin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Anahtar kelimeler; Kadın, çalışma hayatı, teşvik sistemi
Özet (Çeviri)
Women have to face with more problems than man when it comes to working life. These problems will increase day by day unless role of women changes in every aspects of life. On the other hand, in order to reinvigorate the economy promotional executions have become much more accessable for female entrepreneurs. In this study, suggestions will be put forward to become solutions of problems which occurs as outcomes of economic costs provided by governmental agencies and state's itself as promotional executions. In addition to that, it has been examined that added value in economy which is a result of the promotional executions provided to women. In the first section of the study, essential informations about employement have been given, right after that schools of economic thoughts and labour markets have been mentioned. In the second section, concept of entrepreneurship has been adressed and women's entrepreneurship has been scrutinised. In the third section, women's work has become the main object. Throughout the section, female employee profile explaned in details. When it comes to the last section of the study, effects of promotional executions provided for women on gross domestic product have been studied.