Türkiye'de ve Avrupa'da kadın girişimcilere uygulanan teşvik sistemi ve yarattığı ekonomik değerler (2005-2019)
Incentive system applied to women entrepreneurs in Turkey and Europe and its economic values (2005-2019)
  1. Tez No: 746914
  2. Yazar: EDA SAYIN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın girişimci, girişimcilik, teşvik, ekonomik büyüme, Türkiye, Avrupa, Women entrepreneur, entrepreneurship, incentive, economic growth, Turkey, Europe
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüz dünyasında gelişmeler, kadınların ekonomik ve sosyal olarak aktif olmalarına bir hayli ehemmiyet göstermektedir. İş hayatında yıllarca maruz kaldıkları ayrımcılıklardan kurtulan kadınlar gerek çalışan olarak gerek kendi işlerinde başarılı olmak istemektedirler. Kadınların bu isteklerini yerine getirmelerini sağlayan bir vasıta da girişimciliktir. Girişimcilik vasıtasıyla kadınlar kendilerini, çevrelerini ve hatta ülkelerini ekonomik olarak güçlendirmektedir. Kadınların girişimci olma nedenlerinde en başı çeken sebep ise, bir kadının kendi ayakları üzerinde durmak istemesi ve kendi işinin sahibi olmak istemesidir. Bu sayede yukarıda da belirtildiği üzere kendisine güveni gelecek, işlerini büyüttükçe istihdam sağlamaya başlayacak ve nihayetinde ekonomik olarak katma değer sağlayacaktır. Bu noktada kadın girişimciler bazı çekincelere sahip olabilmekte ve bazı sorunlar yaşayabilmektedir. Bu çekinceler ve sorunlar, kimi kadının girişimciliğe atılmasını engelliyorken, kimi kadının ise var olan girişimini kapatmasına neden olabilmektedir. Örneğin kadının sermayeye ulaşımı, aile ve iş yaşamı arasında yaşadığı problemler veyahut yaptığı işi büyütecek bilgiye sahip olmaması gibi birçok husus bu noktada engel olarak söylenebilmektedir. Tam bu noktada ise devreye devletler ve bazı özel kurum/kuruluşlar girmektedir. Bu oluşumlar, kadın girişimciliğine gerek hibe veyahut kredi gibi mali destekler, gerek işleriyle alakalı eğitimler ile destek sağlamakta ve kadınların daha güçlü olabilmeleri için çok kritik bir görev üstlenmektedirler. Gün geçtikçe önemi artan kadın girişimciliğine, bu teşvikler de her gün artarak devam etmektedir. Bu hususta yapılan çalışmada hem ülkemizde hem de Avrupa'daki birçok kurum ve kuruluş incelenmekte ve kadın girişimcilere sağlanan teşvikler irdelenmektedir. Çalışmanın son bölümünde ise, kadın girişimcilere sağlanan bu teşviklerin ekonomik anlamda herhangi bir değer yaratıp yaratmadığı hususu incelenmekte ve ekonometrik hesaplamalar dahilinde kadın girişimciliğine yapılan teşviklerin ekonomiye olumlu katkısı olduğu ve ekonomideki büyümenin daha çok kadın girişimci ortaya çıkartabileceği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Developments in today's world place great importance on women's being economically and socially active. Women who have survived years of discrimination in business life want to be successful both as employees and in their own businesses. Entrepreneurship is another tool that enables women to fulfill these wishes. Through entrepreneurship, women strengthen themselves, their environment and even their country economically. The main reason why women become entrepreneurs is that a woman wants to stand on her own feet and to have her own business. In this way, as I mentioned above, women's self-confidence will increase, they will start to provide employment as they expand their business, and ultimately will provide added value to their country's economy. At this point, women entrepreneurs may have some drawbacks and experience some problems. While these drawbacks and problems prevent some women from embarking on entrepreneurship, they may cause some women to close their existing enterprises. For example, many issues such as women's access to capital, problems between family and business life, or not having the knowledge to expand their business can be said as obstacles at this point. For these matters, states and some private institutions and organizations come to the rescue of women entrepreneurs. These organizations provide support to women's entrepreneurship with financial support such as grants or loans, as well as trainings related to their jobs, and they undertake a very critical task for women to be stronger. Incentives for women's entrepreneurship, whose importance is increasing day by day, continue to increase day by day. In this regard, in our study, many institutions and organizations both in our country and in Europe were examined and the incentives provided to women entrepreneurs were explained. In the last part of the study, the issue of whether these incentives provided to women entrepreneurs create any economic value has been examined and it has been concluded that the incentives made to women entrepreneurship have a positive contribution to the economy within the scope of econometric calculations and that the growth in the economy can lead to more women entrepreneurs.