Deneysel kolit oluşturulan sıçanlarda yapılan kolon anastomozuna fekal transplantın etkisi
Effect of fecal transplant on colon anastomosis in experimental colitis-induced rats
  1. Tez No: 520475
  2. Yazar: DURMUŞ ÇAĞRI DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TARIK ÇAĞA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ġnflamatuar barsak hastalıkları, kolon anastomozları, fekal transplant, Inflammatory bowel diseases, colon anastomoses
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dikmen Ç. Deneysel kolit oluşturulan sıçanlarda yapılan kolon anastomozuna fekal transplantın etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2018. Ġnflamatuar Barsak Hastalığı (ĠBH), remisyon ve alevlenmeler ile seyreden, intestinal epitelin bariyer fonksiyonun bozulması ve mukozal immün sistemdeki defektlere bağlı anormal bir cevap sonucu oluĢan, kronik bir GĠS hastalığıdır. Bu hastalıkların seyri süresince geliĢen komplikasyonları nedeniyle acil ya da planlı cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır. Biz bu çalıĢmada, kolit oluĢturulmuĢ barsak dokusunda ve inflame dokuda yapılan kolon anastomozu üzerinde fekal transplantın etkisini araĢtırmayı hedefledik. Toplam 63 adet Wistar Albino cinsi diĢi sıçan kullanıldı. Toplam 5 gruba ve kontrol grubu hariç her grup iki alt gruba ayrıldı. 1.grup kontrol (n:7); 2.grup kolit grubu (n:14); 3.grup kolit+fekal transplant (n:14); 4.grup kolit+anastomoz(n:14) ve 5. grup kolit+anastomoz+fekal transplant (n:14) Ģeklinde oluĢturuldu. Deneklere rektal yoldan TNBS verilerek kolit oluĢturuldu. Kolitin 2. günü tedavi alan gruplara, kontrol grubundan steril olarak toplanmıĢ fekal örnekten toplamda 4 günlük tedavi uygulanmaya baĢlandı. Kolitin 6.günü cerrahi uygulanacak grupların kolitli distal kolonlarına tam kat kesi yapılarak anastomoz yapıldı. Ġlk alt gruplar post-operatif 1.gün, ikinci alt gruplar post- operatif 6.gün sakrifiye edildiler. Alınan dokulardan anastomoz yapılan gruplarda anastomoz patlama basıncı ölçüldü ve tüm dokular makroskopik hasar skalası ve mikroskopik hasar kriterlerine göre değerlendirilirken, dokularda MPO, LP, GSH ve HP düzeyleri ölçüldü. Tedavi alan, cerrahi uygulanmıĢ ve uygulanmamıĢ tüm gruplarda makroskopik ve mikroskopik hasarın azaldığı, GSH düzeylerinin ise arttığı saptanırken MPO, LP ve HP düzeylerinde anlamlı bir fark gözlenmemiĢtir. Sonuç olarak fekal transplantasyon, ĠBH zemininde yapılacak anastomozlarda iyileĢme üzerine olumsuz etkileri olmadığından ve inflamasyonu azalttıklarından kullanılabilir bir yöntem, ancak bu verilerin desteklenebilmesi için daha çok kontrollü klinik ve deneysel çalıĢmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Dikmen Ç. Effect of fecal transplant on colon anastomosis in experimental colitis-induced rats. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine General Surgery Department Medical Specialty Thesis, Eskişehir, 2018. Inflammatory Bowel Disease (IBD) is a chronic GĠS disorder characterized by remission and exacerbations, resulting in an impaired barrier function of the intestinal epithelium and an abnormal response due to defects in the immune system. Urgent or planned surgical interventions are applied due to the complications that develop during the course of these diseases. In this study, we aimed to investigate the effect of fecal transplantation on colonic anastomosis of colonized bowel. A total of 63 Wistar Albino female rats were used. The group was divided into 5 groups and each group except for the control group. Group control (n: 7); Group 2 colitis group (n: 14); Group 3 colitis + fecal transplant (n: 14); Group 4 colitis + anastomosis (n: 14) and Group 5 colitis + anastomosis + fecal transplant (n: 14). Colitis was induced by injecting TNBS into the subjects rectally. On the second day of the colitis, a total of 4 days of treatment was started to be applied to the treated groups and the fecal sample collected sterile from the control group. Anastomosis was performed by cutting the colitis in colonic distal colon of the groups to be subjected to 6th day surgery. The first subgroups were post-operative 1st day, the second subgroups were post-operative 6th day. Anastomotic bursting pressures were measured primarily by removing the anastomoses from the receiving tissues in the anastomosed groups to 4 cm distally and 4 cm proximal. MPO, LP, GSH and HP levels were measured in tissues while all tissues were evaluated according to macroscopic damage scale and microscopic damage criteria. There was no significant difference in MPO, LP and HP levels when treatment area, macroscopic and microscopic damage decreased in all groups treated and not treated, GSH levels increased. As a result, fecal transplantation is a useful method because of the lack of adverse effects on healing of anastomoses on the ground of IBD and the decrease of inflammation, but more controlled clinical and experimental studies are needed to support these data.