Gemi acil durum/gemi terk ekipmanlarının ve operasyonunun iş güvenliği açısından risk temelli olarak incelenmesi
Investigation of ship emergency/ship local equipment and operations as A risk based on occupational safety
- Tez No: 520663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BUĞRA ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Gemi terk, acil durum, gemi, ISM Kodu, risk, Abandon ship, emergency, ship, ISM code, risk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ticaret ve savaş gemilerinde çalışan ve hayatını idame ettiren gemi personeli seyir halinde, acil durumlarla karşılaşabilmektedir. Acil durumların neden olduğu, yaralanma ve ölümlerinin engellenmesi veya azaltılması öncelikle gemide riayet edilmesi gerekli, genel emniyet tedbirlerinin uygulanması ile mümkün olabilmektedir. Seyirde bulunduğu sürece faal olan gemilerin, riskleri de her an devam etmektedir. Gemi operasyonlarının ve faaliyetlerinin komplike olmasından ötürü, deniz kazaları meydana gelebilmektedir. Oluşabilecek bu tür, acil durumlar karşısında, gemisinde kalma ihtimali olmayan, gemi yolcu ve personelinin, hayatını kurtarmak için, gemi terk emri verilebilmektedir. Gemi terk emri yetkisi sadece kaptanın elinde bulunmaktadır. Terk emrinin alınmasına müteakip, gemi terk operasyonlarına harfiyen uyulmalıdır. Gemi panik yapılmadan, emniyetli bir şekilde terk edilmelidir. Gemi terki öncesi ve sonrasında yapılacak her hatanın bedelinin ağır olmasından ötürü gemi terk operasyonu, ekipmanları ve hayatı idame konusunda önemle durulmuştur. Gemi acil durum/gemi terk ekipmanlarının ve operasyonunun iş güvenliği açısından risk temelli olarak incelenmesinde, ISM Kodu seçilmiştir. Terk operasyonlarının öncesi ve sonrasında, uygulaması gereken başka operasyonlara da ihtiyaç duyulmasından ötürü, jenerik bir gemi için tasarlanan risk değerlendirme formları, personelin karşılaşabileceği riskleri ortaya koyacak şekilde bölümlendirilmiştir. Tehlike ve risklerin her biri, tek parça platform üzerine sığdırılmış olan geminin bütününü etkilemektedir. Yapılacak olan risk değerlendirmeleri, bu etki hesap edilerek oluşturulmalıdır. Gemi yaşam döngüsü içeresinde emniyeti sağlamak birinci dereceden kaptanın sorumluluğunda olsa da gemi de bulunan her bireyin, emniyet kurullarına uyması/uygulatması ve dikkat etmesi zorunlu olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ship staff working and living in war and trade ships may encounter emergency situations during sailing. The prevention and reduction of injuries and deaths caused by emergencies is primarily possible by the application of general safety precautions, which must be respected on board. The risks continue all times in the ships that are active during sailing. Due to the complicated operations and activities of ships, marine accidents may occur. In the event of such emergencies, the ship's passengers and personnel, who are not likely to be on board, may be ordered to abandon the ship to save their lives. Ship abandonment authority is only in the hands of the captain. Following the ship abandonment order, ship abandonment operations must be applied completely. The ship must be safely abandoned without panic. The cost of every mistake before or after abandoning ship is very heavy, so ship abandonment operations, equipment and saving the lives are very important. The ISM Code is selected when the ship is assessed on a risk-based basis for emergency / ship abandonment equipment and operation in terms of occupational safety. Risk assessment forms designed for a generic ship have been partitioned in such a way as to expose the risks that the personnel may encounter because of the need for other operations to be implemented before and after the abandonment operations. Each of the hazards and risks affects the whole of the gateways that are mounted on a single platform. The risk assessments to be made should be established by calculating this effect. Ensuring safety within the ship's life cycle is a responsibility of the captain at first, but it is compulsory for every individual who is on board to obey / implement and pay attention to the safety boards.