Yapılarda uygulanan zemin iyileştirme ve geoteknik çalışmaların değerlendirilmesi
Assessment of soil improvement and geotechnical studies applied in structures
- Tez No: 520760
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSMET KANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Zemin iyileştirme yöntemleri, İksa sistemleri, Fore kazık, Ankraj, Jet grout, Soil remediation methods, Fortification systems, Bored pile, Anchorage, Jet grout
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu tez çalışmasında ''Vadistanbul Projesi Park Etabı Zemin İyileştirme İşleri Kapsamında Uygulanan Geoteknik Yöntemler ''zemin iyileştirilmesi ile bunlara ait uygulamalar araştırılmıştır. Tez kapsamında inşaat sahasının jeolojisi ve zemin özellikleri tanımlanmış, zemin iyileştirmesi için gerekli düzenlemeler ve öneriler yapılmış, iksa sistemleri ve temel iyileştirmeleri uygulama türü, prosedürü ve parametreleri plaxis programı kulanılarak ortaya konmuştur.Sistemin inşası öncesi deneme kazıklarının oluşturulması ile parametrelerinin belirlenmesi irdelenerek, yapım sürecinde ve sonrasında uygulanan kalite kontrol çalışmaları ile uygulama başarısı değerlendirilmiştir. Proje kapsamında kullanılan ekipmanlarda optimum verim alınabilmesi amacıyla, gerçekleştirilecek olan uygulamalar detaylı şekilde tartışılmıştır. Zeminin iyileştirme yöntemlerinin değerlendirildiği bu çalışmada, zemin içerisindeki mevcut boşlukların mekanik araçlarla azaltılması, zemin boşluklarının çeşitli bileşimdeki karışımlarla doldurulması, yeraltı su seviyesinin düşürülmesi veya zeminin su içeriğinin azaltılması yada çeşitli elemanların kullanılması suretiyle mevcut zeminin güçlendirilmesi esas alınması ve detaylandırılması yapılmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında, proje alanındaki zemin koşulları özellikle kayma modülleri arasında belirgin fark olan zemin tabakalarındaki zeminlerin doğrusal olmayan davranışlarının incelenmesi, yük kabulleri, deprem yükleri altındaki kazıklı temellerin doğrusal olmayan bir dinamik analiz işlemi, ankraj kökü taşıma kapasitesi hesabı, iksa sistemi kesit hesapları, çalışma sahasının jeolojisi ve zemin özelliklerinin analizi, jeoteknik analizlere esas zemin profillerinin değerlendirilmesi, inklinometre analizleri, açılmış olan sondajlara ait bilgilerin ve jeolojik kesitlerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışma yardımıyla olası bir deprem sırasında kazıklarda meydana gelen gerilmelerin zemin koşullarındaki etkileri araştırılmıştır. Belirtilen yöntemler çerçevesinde yapılardaki zemin iyileştirme ve geoteknik alanda elde edilen sayısal sonuçlar plaxis programıyla birleştirilip, zayıf zemin koşullarındaki kazık tasarımlarında yerin deformasyon davranışının etkileri detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, ''Geotechnical Methods Applied in the Scope of Ground Improvement Works of Vadistanbul Park'' ground improvement and application of them have been searched and analyzed. Within the framework of the thesis, geology and ground features of the construction site are defined. The necessary arrangements and recommendations for the improvement of the soil were made and the application types, procedures and parameters of the braced and basic remedies were demonstrated using the plaxis program. The design of the test piles before the construction of the system and the determination of the parameters were examined and the success of the application was evaluated with the quality control practices applied during the construction process and afterwards. The applications to be implemented are discussed in detail in order to ensure optimum efficiency in the equipment used in this project. In this study evaluating the methods of soil improvement, it has been taken into consideration that the existing holes in the ground are reduced by mechanical means, the ground holes are filled with various composition mixtures,the groundwater level is powered or the water content of the ground is reduced or various elements are used. In addition, in the scope of the study, the ground conditions in the project area, especially the nonlinear behavior of the grounds in the soil layers which is a significant difference between the sliding modules, load acceptance, nonlinear dynamic analysis of pile foundation under eartquake loads, anchorage load carrying capacity calculations, analysis of the geology and soil properties of the study area, evaluation of the ground profiles of the geotechnical analyzes, inclinometer analysis,information on the drilled holes and geological sections were evaluated. With this study, the effects of the ground conditions on the piles that occured during stresses or a possible earthquake were investigated. Within the framework of the mentioned methods, the numerical results obtained from the underground soil improvement and geotechnical field are combined with the plaxis program and the effects of deformation behavior of the site were investigated in detail.