SiC takviyeli magnezyum esaslı nano-kompozitlerin üretilmesi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Production and mechanical properties of SiC reinforced magnesium based nano-composites
- Tez No: 520798
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜVEN YARKADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum Alaşımları, AZ91 alaşımı, SiC, Nano-Kompozit, Nadir Elementler, Mekanik Testler ve Analizler, Magnesium Alloys, AZ91 Alloys, SiC, Nano-Composite, Rare Earth Elements, Mechanical Tests and Analyses
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Son yıllarda, gelişen otomotiv endüstrisinin temel konuları arasında yakıt tasarrufu ve CO2 emisyonunu azaltmak yer almaktadır. Bu nedenle bilim insanları yapı malzemesi olan çeliğin yerine hafif metalleri tercih etmeye başlamışlardır. Magnezyum alaşımları mukavemet/hacim oranı en yüksek olan alaşımlar arasında yer almaktadır. Fakat bu alaşımlar istenilen fiziksel ve mekanik özellikleri sağlayamadığından dolayı araştırmacılar yeterli oranda fiziksel ve mekaniksel özelliklere ulaşabilecek magnezyum matrisli kompozitlerin geliştirilmesine yönelmiştir. Henüz istenilen sonuçlar elde edilemediği için günümüzde magnezyum alaşımlarına nano boyutta partikül takviyesi yapılarak alaşımın özellikleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada matris malzemesi olarak seçilen AZ91-1Sr alaşımına takviye malzemesi olarak SiC nano-kısa fiber hacimce %0.5-1-2 oranlarında ilave edilerek alaşımın fiziksel ve mekanik özelliklerini geliştirmek amaçlanmıştır. Üretilen kompozit malzemelerin analizleri yapılmıştır ve daha sonra mekanik testlere tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the main issues of the developing automotive industry are reducing fuel consumption and CO2 emissions. For this reason, scientists have started to prefer light metals instead of steel, which is structure material. Magnesium alloys are among the alloys with the highest strength / volume ratio. However, researchers have focused on the development of magnesium matrix composites that can achieve sufficient physical and mechanical propertiessince these alloys do not provide the desired physical and mechanical properties. As desired results can not be obtained yet, the properties of alloys are tried to be improved by making nano size particle reinforcement to magnesium alloys. In this study, it has been aimed to improve the physical and mechanical properties of the alloy by adding 0.5-1-2% of SiC nano-short fiber as reinforcement material to AZ91-1Sr alloy selected as matrix material. Composite materials produced were analyzed and then subjected to mechanical tests.