Isıl işlem uygulanmış ebe karaçamının bazı mekaniksel özellikleri ve yetişme muhitinin toprak özelliklerinin incelenmesi
A mechanische properties of heat treated anatolian black pine and investigation of soil proterties in growing area
  1. Tez No: 521176
  2. Yazar: MURAT AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç Direnci, Ebe Karaçamı, Eğilme Direnci, Isıl İşlem, Toprak Analizi, Bending strength, Heat treatment, Anatolian black pine, Soil analysis, Compression strength
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, ısıl işlemin, Ebe Karaçamının (Pinus nigra J. F. var. Seneriana) eğilme ve basınç dirençlerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla kullanılan karaçam odun örnekleri 250 °C sıcaklıkta 2 saat süreyle ısıl işleme tabi tutulmuştur. Isıl işlem görmüş ebe karaçamı odununun eğilme ve basınç direncinin kontrol numuneleri test sonuçlarına göre daha düşük olduğu görülmüştür. Ek olarak Anadolu karaçamı yetişme alanının toprak özellikleri araştırılmıştır. Analiz Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Simav Meslek Yüksekokulu laboratuvarında yapılmıştır. Analiz sonucunda, toprak alkali, kumlu ve organik madde humusca zengin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study were investigate the effects of heat treatment on bending strength and compression strength of Anatolian black pine (Pinus nigra J. F. var. seneriana ). For this purpose, black pine wood samples used in this study were kept in temperature of 250 °C for 2 hours. In terms of heat –treatement, it was seen that Anatolian black pine wood had lower slope and pressure controls than the test results. In additional, soil characteristics of anatolian black pine growing area were investigated. Analysis were conducted in the soil laboratory of Kutahya Dumlupinar University Simav Vocational High School. As a result of the analysis, it was observed that the the soil alkaline, sandy and organic matter were rich in humus.