Türkiye'nin Doğu Anadolu popülasyonunda özofagus kanseri ve P21 polimorfizmleri arasındaki ilişki
Relationship between esophageal cancer and p21 polymorphisms in Eastern Anatolia population of Turkey
- Tez No: 521712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Genotipleme, gerçek zamanlı PZR, Özafagus kanseri, p21, polimorfizm, Genotyping, Real Time PCR, esophageal cancer, p21, polymorphism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Özofagus kanseri dünya genelinde en yaygın sekizinci kanser türüdür. Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde özofagus kanserine yakalanma oranı oldukça yüksektir. Hücre büyüme döngüsünü düzenleyen p21, normal büyüme ve farklılaşma için çok önemlidir. Birçok epidemiyolojik çalışma, p21'deki polimorfizmlerin özofagus ve diğer kanserler ile ilişkisini incelemiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinde özofagus kanserli hastalarda p21 polimorfizmlerinin (rs1059234 C/T, rs1801270 C/A ve rs3176352 G/C ) görülme sıklığını ve muhtemel ilişkisini araştırmaktır. Bu polimorfizmler protein ekspresyonunu etkileyebilir ve kanser duyarlılığında rol oynayabilir. Literatürde diğer popülasyonlarda bazı çalışmalara rastlanmış, ama Türkiye'de bu polimorfizmler ile özofagus kanseri arasındaki ilişkiyi gösteren bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma, 2017-2018 yılları arasında 69 hasta ve 101 sağlıklı kontrol grubundan toplanan örnekler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Gerçek zamanlı PCR'da Taqman Assay yöntemi ile genotipleme yapılmış ve istatistiksel analizler yapılarak sonuçlar belirlenmiştir. p21 polimorfizmlerinin allel ve genotip frekanslarında hasta ve kontroller arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Ayrıca bu polimorfizmler ve diğer klinik özellikler arasında da bir ilişki görülmemiştir. Bununla birlikte özofagus kanser riskinin ailede kanser, sigara kullanımı, Van otlu peyniri, tandır dumanı ve reflü gibi diğer faktörler ile ilişkili olduğunu gözlemledik (p0,05). Bu sonucun doğrulanması için diğer genetik faktörlerin ve daha fazla vakanın incelenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Esophageal cancer is the eighth most common cancer type worldwide. The incidence of esophageal cancer is quite high in the eastern region of Turkey. p21, which regulates the cell growth cycle, is crucial for normal growth and differentiation. Many epidemiological studies have examined the association of p21 polymorphisms with esophagus and other cancers. The aims of this study were to investigate the incidence and possible relationship of p21 polymorphisms (rs1059234 C/T, rs1801270 C/A and rs3176352 G/C) in patients with esophageal cancer in Turkey's Eastern Anatolia region. These polymorphisms can affect protein expression and play a role in cancer susceptibility. In the literature it has been found in some studies in other populations, but did not find a study showing the relationship between this polymorphism with esophageal cancer in Turkey. This study was performed on samples collected from 69 patients and 101 healthy control groups between 2017 and 2018. Genotyping was performed by Taqman Assay method in real time PCR and the results were determined by statistical analysis. There was no statistically significant difference between patients and controls in allele and genotype frequencies of p21 polymorphisms. There is also no association between these polymorphisms and other clinical features. However, we observed that the risk of esophageal cancer was associated with other factors such as cancer in the family, smoking, Van herbed cheese, tandoor fumes and reflux. Our findings indicate that in Eastern Anatolia population of Turkey, other demografic factors may increase the esophageal cancer risk, but there is no association between p21 polymorphisms (rs1059234 C/T, rs1801270 C/A and rs3176352 G/C and risk of esophageal cancer (p>0,05). Further studies with larger number of cases and other genetic factors are necessary to verify this study.