Türkiye'de orta yoğunlukta lif levha (MDF) üretiminde enerji verimliliği
Energy efficiency in medium-density fiberboard (MDF) production in Turkey
  1. Tez No: 521711
  2. Yazar: HİLAL BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM EYİDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Tasarrufu, Enerji Verimliliği, Orta Yoğunlukta Lif Levha, Energy Saving, Energy Efficiency, Medium-Density Fiberboard
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Orta Yoğunlukta Lif Levha (MDF) üretiminde enerji verimliliğinin artırılması için yapılan çalışmalar ve Türkiye'deki MDF üretiminde kullanılan teknolojilerin enerji verimliliğine olan etkisi, farklı işletmelerden alınan verilerle karşılaştırılarak incelenmiştir. MDF üretiminde temel olarak kullanılan enerji kaynakları elektrik, biyokütle ve doğalgazdır. MDF üretiminde hammadde olarak kullanılan odunun (biyokütlenin), artıklarının üretim proseslerinde enerji girdisi olarak kullanılması, enerji verimliliğinin artırılmasına önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye'deki bazı MDF tesislerinde enerji verimliliğine yönelik çalışmalar karşılaştırıldığında, elektrik kullanımında tasarruf potansiyeli başlıkları olarak; refiner kapasitesi, fanlar, pompalar, basınçlı hava sistemleri, aydınlatma sistemleri, mekanik chiller, absorbsiyonlu chiller, forkliftler ve kenar kesme/yüzey zımpara toleransları sıralanabilir. Isı kullanımında tasarruf potansiyeli başlıkları ise; kurutma, kızgın yağ kazanları, izolasyon, biyokütlenin yanması, atık ısının soğutmada kullanımı ve ORÇ olarak sıralanabilir. Ayrıca, enerji yönetimi çalışmalarına başlayan firmaların ısı/elektrik spesifik enerji tüketimlerinin değişimi değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde; fan uygulamalarında %18,75, pompa uygulamalarında %7,12, basınçlı hava uygulamalarında ise %3,26'lık tasarruf potansiyeli (bu uygulamaların toplam tüketimlerine oranla) olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the studies that have been realized to increase the energy efficiency in the production of Medium-Density Fiberboard (MDF) is presented and also, the effect of the technologies used in MDF production on the energy efficiency have been examined by comparing the data obtained from different companies in Turkey. The main energy sources used in MDF production are electricity, biomass and natural gas. The use of wood (biomass), which is used as a raw material in the production of MDF, as an energy input in production processes, makes an important contribution to increase energy efficiency. When comparing energy efficiency studies in some MDF plants in Turkey, the energy-saving potential headings are; refinery capacity, fans, pumps, compressed air systems, lighting systems, mechanical chiller, absorption chiller and edge cutting/surface sanding tolerances. As for the saving potential, the titles for heat use can be listed as drying, hot oil boilers, isolation, combustion of biomass, use of waste heat in cooling and ORC. In addition, the changes in heat/electricity specific energy consumption of companies that have started their energy management studies have been evaluated. As a result of the studies; it has been seen that there is a saving potential as 18.75% in fan applications, 7.12% in pump applications and 3.26% in compressed air applications compared to the total consumption of these applications.