Güçlü bir antioksidan olan narın yara iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of pomegranate, A strong antioxidant, on wound healing
- Tez No: 522125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: CLP, Nar ekstresi, Sepsis, Yara iyileşmesi, CLP, Pomegranate extract, Sepsis, Wound healing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç Bu çalışmada güçlü bir antioksidan olduğu bilinen narın yara iyileşmesi üzerine olumlu etkilerini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Çalışmada 38 adet rattus norvaticus cinsi sıçan kullanıldı. Kontrol\sham, sepsis, sepsin öncesi nar ve sepsis sonrası nar olmak üzere 4 grup oluşturuldu. CLP (çekal ligasyon ve perforasyon) işleminin 7. gününde hayvanlar sakrifiye edilerek kan ve yara dokusu örnekleri alındı. Histopatolojik ve biyokimyasal parametreler çalışıldı. Sonuç Granulasyon dokusunun sepsis öncesi nar grubunda en az olduğu tespit edildi. Ayrıca bu grupta ALT değeri anlamlı derecede düşük tespit edildi. Tartışma Sepsis öncesi nar grubunda granulasyon dokusunun belirgin daha az olması iyileşme sürecinin hızlandığı ve nar ekstresinin yara iyileşmesi üzerine olumlu etki gösterdiği şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: Our aim was to show the positive effects of pomegranate, which is known to be a powerful anti-oxidant, on wound healing. MATERİAL AND METHODS: Thirhty eight Rattus norveticus was used in the study. Four groups were formed as control/sham, sepsis, pomegranate before sepsis and pomegranate after sepsis. Test subjects were sacrificed on the seventh day of cecal ligation and puncture (CLP), then blood and wound tissue samples was collected. Histopathological and biochemical parameters were run. RESULTS: Granulation tissue was determined least in the pomegranate before sepsis group. Also, ALT levels were statistically low in this group. DİSCOSİON: The pomegranate before sepsis group having the lowest granulation tissue can be interpret with speeding up of the healing process and pomegranate exctract's positive effect on wound healing process.