Örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel yenilikçiliğin toplam kalite yönetimi uygulamaları üzerindeki etkileri: TR33 Zafer Kalkınma Ajansı bölgesindeki işletmelerde bir örnek uygulama
Organizational citizenship behavior and organizational innovations on total quality management practices: An example application in businesses in TR33 region of Zafer Development Agency
- Tez No: 522219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Yenilikçilik, Toplam Kalite Yönetimi, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Innovation, Total Quality Management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu araştırmanın amacı Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (ÖVD) ve Örgütsel Yenilikçilik (ÖY) ile Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Uygulamaları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırma için; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği, Örgütsel Yenilikçilik Ölçeği ve Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 2010-2017 yılları arasında TR33 Zafer Kalkınma Ajansı'ndan destek, hibe ve teşvik almış işletmelerdeki beyaz ve mavi yakalı 397 çalışandır. Araştırmada istatistiksel analizler için SPSS (18.0) ve AMOS (16.0) kullanılmıştır. SPSS ile demografik verilerin dağılımı, Açımlayıcı Faktör analizleri, Geçerlilik ve Güvenilirlik analizleri, t testleri, ANOVA testleri, Korelasyon ve Regresyon analizleri yapılmıştır. AMOS ile ölçeklerin Doğrulayıcı faktör analizleri ile Yol analizleri yapılmıştır. Araştırmada Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Örgütsel Yenilikçilik ile TKY Uygulamaları arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca Örgütsel Vatandaşlık Davranışının alt boyutları (Diğerkâmlık, Nezaket, Sivil Erdem, Vicdanlılık ve Centilmenlik) ve Örgütsel Yenilikçiliğin alt boyutları (Davranışsal Yenilik, Ürün/hizmet Yeniliği, Pazar Yeniliği, Stratejik Yenilik ve Süreç Yeniliği) ile TKY Uygulamaları arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between Organizational Citizenship Behavior (OCB) and Organizational Innovation (OI) with Total Quality Management (TQM) Practices. Organizational Citizenship Behavior Scale, Organizational Innovation Scale and Total Quality Management Practices Scale were used for research. The sample of the study included 397 white and blue-collar workers in TR33 Zafer Development Agency between 2010-2017, grants, incentives and support of busınesses. SPSS (18.0) and AMOS (16.0) were used for statistical analysis in the study. Distribution of demographic data with SPSS, Explicit Factor analyzes, Validity and Reliability analyzes, t tests, ANOVA tests, Correlation and Regression analyzes were performed. Confirmatory factor analyzes and path analyzes of the scales were performed with AMOS. There were positive and significant relationships between Organizational Citizenship Behavior and Organizational Innovation with TQM Practices in the research. In addition, positive and significant relationships were found between subscales of Organizational Citizenship Behavior (Altruism, Courtesy, Civil Virtue, Conscience and Sportsmanship) and Organizational Innovation (Behavioral Innovation, Product / Service Innovation, Market Innovation, Strategic Innovation and Process Innovation) with TQM Practices.