Sosyal hizmet uzmanı bakış açısı ile Türkiye'de mültecilere ve sığınmacılara yönelik sosyal hizmet müdahalesi
Social work intervention to refugees and asylum seekers with the social worker's perspective in Turkey
  1. Tez No: 522327
  2. Yazar: BİLGE DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet Uzmanı, Mülteci, Sığınmacı, Social Work, Social Worker, Asylum Seekers, Refugees
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Amaç: 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile birlikte mülteciler ve sığınmacılarla çalışmak üzere kamuda ilk kez sosyal hizmet uzmanı alımı yapılmıştır. Bu çalışma ile Mültecilerle çalışan sosyal hizmet uzmanlarının mesleğin bilgi, beceri ve değer temelini çalışmalarına yansıtma konusunda yaşadıkları sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın verileri 10.05.2016- 01.09.2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) bünyesinde çalışan 13 sosyal hizmet uzmanı ile yüzyüze yapılan görüşmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Elde edilen veri tümevarımsal tematik analiz yolu ile incelenmiştir. Bulgular: Sosyal hizmet uzmanlarının alandan edindikleri deneyime göre mülteci ve sığınmacıların yaşadığı temel problemler; ekonomik sorunlar, sağlık ve iletişim sorunları şeklinde tespit edilmiştir. GİGM kadrolarında çalışan sosyal hizmet uzmanların en fazla temel ihtiyaçlara erişim sağlama, danışmanlık, hak savunuculuğu ve yürütülen uygulamaları etik ilkelere uygunluk açısından değerlendirilmesi rollerini üstlendikleri tespit edilmiştir. Sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rol ve sorumluluklarını yerine getirirken zorlanmaktadır. Sonuç: Mülteci ve sığınmacılar sosyal hizmetlere erişim konusunda sorun yaşamaktadır. Aynı zamanda sosyal hizmet uzmanları mesleklerini uygulama konusunda düzenlemelere, süpervizyona ve eğitime ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Social workers were hired for the first time to work with refugees and asylum seekers with the Foreigners and International Protection Law No. 6458. With this procurement, the social welfare services that can be offered to the refugees have come to the agenda. The aim of this study is to identify the problems that social workers who work with refugees have in relation to reflect the knowledge, skills and values of the profession to their work. Materials and methods: The research datas were collected from social workers who are working under Ministry of Interior Directorate General of Migration Management between 10.05.2016 – 1.9.2017 dates. The datas were analyzed by thematic analysis. Results: Problems experienced by refugees and asylum seekers according to the experience of social workers in the field; economic problems, health and communication problems. It has been found out that social workers working in the GİGM staff take the roles of providing access to the most basic needs, supporting, counseling, advocacy, and ensuring conditions in terms of compliance with the ethical principles implemented. Social workers have some difficulties when they fulfill their professional roles and responsibilities. Conclusion:Refugees and asylum seekers have problems in reaching social services. At the same time, social workers need arrangements,supervison and education to practice their profession.