Huzurevi ve ev ortamında yaşayan yaşlılarda malnütrisyon ve sarkopeni görülme sıklığının antropometrik ölçümlere ve fonksiyonel yeterliliklere göre değerlendirilmesi
Evaluation of the incidence of malnutrition and sarcopenia according to anthropometric measures and functional competencies in elderly people living in rest home and home environment
- Tez No: 522555
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: JWH-018, synthetic cannabinoid, hemodynamics, behavior, rat, histopathology, oxidative stress, apoptosis, Elderly, malnutrition, sarcopenia, functional competence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu araştırmada huzurevi ve ev ortamında yaşayan yaşlılarda malnütrisyon ve sarkopeni görülme sıklığının antropometrik ölçümlere ve fonksiyonel yeterliliklere göre değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma eşleştirilmiş vaka kontrol çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini Turgutlu ve Akhisar huzurevlerinden 78 kişi, Turgutlu ve Akhisar Aile Sağlığı Merkezlerinden 156 kişi olmak üzere, 65 yaş üstü toplam 234 yaşlı oluşturdu. Araştırmanın verileri tanıtıcı özellikler formu, Mini Nütrisyonel Değerlendirme testi ve Barthel İndeksi ile toplandı. Ayrıca araştırmacı tarafından yaşlı bireylerin el kas gücü ölçümü, deri kıvrım kalınlığı ölçümü, kilo, boy, üst orta kol çevresi, baldır çevresi, bel çevresi ölçümleri yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ve ki-kare kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 74,82±7,62 (Min=65, Maks=97) olup büyük çoğunluğu erkek idi (%73,1). Huzurevinde kalan yaşlıların %43,6'sı malnütrisyon riski altında ve %2,6'sı malnütrisyonlu; ev ortamında kalan yaşlıların ise %53,2'si malnütrisyon riski altında ve %3,2'si de malnütrisyonlu olarak değerlendirildi. Huzurevindeki yaşlıların %71,8'inde, ev ortamındaki yaşlıların %63,5'inde sarkopeni saptandı. Huzurevinde yaşayan yaşlıların beden kitle indeksleri ve erkek huzurevi sakinlerinin kol çevresi ile malnütrisyon durumu arasında; ev ortamında yaşayan yaşlıların malnütrisyon ve sarkopeni durumları ile fonksiyonel yeterlilikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanırken (p0,05). Sonuçlar: Çalışma sonucunda her iki grupta da malnütrsiyon ve sarkopeni oranı oldukça yüksekti. Yaşlılarda malnütrisyon ve sarkopeninin erken dönemde tanılanması için tarama testleri ile yaşlıların düzenli aralıklar ile değerlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the incidence of malnutrition and sarcopenia according to anthropometric measurements and functional abilities in the elderly living in rest home and home environment was evaluated. Materials and Methods: The survey sample consisted of 156 elders from Family Health Centers and 78 from rest homes in Turgutlu and Akhisar. The data of the study were collected by the descriptive characteristics form, the Mini Nutritional Assessment test and the Barthel Index. Moreover, the researcher measured the hand muscle strength, skin fold thickness, weight, height, circumference of upper middle arm, calf, waist of elderly individuals. Number, percentage, mean, standard deviation and chi-square were used in the evaluation of the data. Findings: The participants mean age was 74,82 ± 7,62 (65-97) and the majority were male (73,1%). Malnutrition and the risk of malnutrition were 3,2%, 53,2% in home environment; 2,6%, 43,6% in rest homes. Sarcopenia was detected in 71,8% of the elderly living in rest home and 63,5% of the elderly living in home environment. There was a statistically significant difference between malnutrition and sarcopenia status and functional ability of elderly living in home environment and between malnutrition status and body mass indexes of elderly and arm circumference of male residents living in rest home (p0,05). Results: Consequently, malnutrition and sarcopenia rate was quite high in both groups. The elderly should be evaluated regularly by screening tests for early diagnosis of malnutrition and sarcopenia.