Çocuk gelinlerin erken evlilik süreçleri ve erken evliliklerin önlenmesine ilişkin görüş ve düşüncelerin incelenmesi
Early marriage phase of child brides and examination of opinions and ideas about preventing them
- Tez No: 522556
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Erken evlilik, çocuk evlilikleri, çocuk gelin, Early marriage, child marriages, child bride
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocuk gelinlerin erken evlilik süreçleri ve erken evliliklerin önlenmesine ilişkin görüş ve düşüncelerinin incelenerek, erken evliliğe ilişkin nedenlerin, sakıncaların ve sonuçların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İzmir ilinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran 18 yaşının altındaki resmi ya da imam nikâhı bulunan 100 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler, araştırmacının hazırladığı görüşme formu kullanılarak toplanmış olup; araştırma sonucunda elde edilen verilerin, SPSS Windows versiyonu programı ile bilgisayara girişi yapılmıştır. Oluşturulan soru cümlelerine bağlı olarak düz istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Çocuk gelinlerin erken evlilik süreçleri ve erken evliliklerin önlenmesine ilişkin görüş ve düşüncelerinin incelenmesi bağlamında, erken evlilik konusuna ilişkin çocukların gözünden nedenler, evlilik süreci, sonuçlar ve çözüm önerilerinin neler olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, erken evlenen çocukların evlilik sürecindeki yaşam deneyimleri, ataerkil toplum düzenin içerisinde kız çocuğunun tercih ve karar verme süreci, geleneksel ve dini tutumları, eğitim, istihdam durumları, ekonomik düzeyleri ve etkileri, evlilik beklentileri ve karşılanma durumlarına ilişkin bulgular elde edilmiştir. Sonuç: Erken evliliklere, ataerkil değer yargıları ve toplumsal cinsiyet rolleri ile birlikte, eğitim eksikliği, yoksulluk, göç, dini inançlar, geleneksel uygulamalar da etki etmektedir. Çocuk gelinlerin, evlenmeden kendi ailesi içerisinde ve evlendikten sonra da dâhil olduğu aile içerisinde devam eden ataerkil sistemi benimsemiş olduğu ve bunu kendi içinde meşrulaştığı da çarpıcı bir biçimde karşımıza çıkmaktadır. Çocuk gelinlerin, normal olanın erken yaşta evlenmek olduğu düşüncesine sıkı sıkıya bağlı oldukları görülmüş olup; bir gelenek halini alan erken evlilikler sorun olmamakta ve beraberinde getirdiği sorunlar da yok sayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine inconveniences and results of early marriages, reasons behind them, while examining early marriage phase of child brides and opinions and ideas about preventing them. Material and Method: The research has been done with 100 children under 18 years old, either formally or religiously married, who has applied to Ege University Department of Obstetrics and Gynecology in the city of Izmir. Data has been collected by the interview form prepared by the researchers, at the end of research collected data has been entered to the computer by using SPSS for Windows. Related statistical analyses subject to created question sentences has been done. Finding: In the context of child brides' early marriage processes and examining opinions and ideas about preventing early marriages, it has been studied to understand reasons for subject of early marriage through children's view, marriage phase, results and what solution suggestions are. In this sense, findings about following obtained: life experiences of early married children in the marriage phase, female child's choice and decision process in the patriarchal society order, education, marriage expectancies and reception situations. Result: As well as patriarchal standards of judgement and communal gender roles, lack of education, poverty, immigration, religious faiths, traditional practices also have influence upon early marriages. As we see child brides are tightly coupled with the idea of early age marriage is the normal one, early marriages that become a tradition do not raise questions and problems they created are also ignored.