Kanun-i Seferiyyeden Müstahrec Hidemat (Metin-ses/şekil bilgisi-dizin)
Kanun-i Seferiyyeden Müstahrec Hidemat (Text-phonological /morphological knowledge -index)
  1. Tez No: 522648
  2. Yazar: VEİS KARAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Türkçesi, Türk Dili, Ses Bilgisi-Şekil Bilgisi, Dizin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu çalışma“Kanun-i Seferiyyeden Müãtahrec Ḫidemat”adlı eserin Osmanlıca aslı üzerine yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda eserin tek nüshası olduğu görülmüştür. Eser Osmanlı Türkçesi dönemi içinde yer almaktadır. Eser Osmanlı Döneminin dil özelliklerini yansıtmaktadır. Metin askerî konular hakkında yazılmış, bilgi verici bir eserdir. Eserin yazarı ve yazılış tarihi hakkında bilgi yoktur. Metin transkript edilmiş, ses bilgisi- şekil bilgisi çıkarılmış ve ardından metinde geçen sözcükler anlamları ile birlikte dizin bölümünde verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was done on the original otoman language of the work of“Kanun-i Seferiyyeden Müstahrec Ḫidemat”. As a result of the investigations; the study was seen the unigecopy of the work. The work is in theperiod of Ottoman Turkish language period. The work reflects the characterisics of Ottoman Turkish period. The text is an informative text which was written about the military subjects. There is no information about the author of the work and when it was fırst publıshed. Fırst of all; The text is transcripted by reading then, ıts phonological and morphological knowledge are eliminated and finaly the work is completed with the words which are given in the directory section with their meannings. KeyWords: OttomanTurkish, Turkish Language, Phonological and Morphological Knowledge, Index