Kamu görevlisinin mal bildiriminde bulunma mecburiyeti (3628 sayılı mal bildiriminde bulunulması rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele kanunu kapsamında)
The obligation of the public official to report the goods (Declaration of goods numbered 3628 covered by the law against bribery and corruption)
  1. Tez No: 522694
  2. Yazar: METİN ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: 3628 Sayılı Kanun, Mal Bildirimi, Rüşvet, Yolsuzluk, Law No. 3628, Declaration of Property, Bribery, Corruption
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Ülkemizde, devletin ekonomideki rolü nedeniyle kamu görevlileri normal bir vatandaştan farklı olarak kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde doğrudan görev almakta ve özel menfaat teminlerine konu olabilmektedir. Bu nedenlerle de kamu hizmetlerinin etkin ve daha verimli bir şekilde sunulabilmesi için Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bazı yasal düzenlemelere gidilmeye ihtiyaç duyulmuştur. Kamu görevlisinin, görevinin gereklerini yerine getirirken menfaat sağlaması uygulamada karşılaşılan durumlardandır. Vatandaşların bir kısmı, yararlandıkları kamu hizmetlerinin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla kamu görevlisine rüşvet vermekte, haksız menfaat sağlamaktadır. Rüşvet ve yolsuzluğun önlenmesi ve hukuk devleti olabilme adına, birçok önemli çalışmalar yapılmış ve halen de yapılmaya devam edilmektedir. Ülkemizde, kamu hizmetinde bulunanların ve kamu personeli olmadığı halde kanunla önem atfedilen bazı meslekleri yerine getirenlerin; rüşvet, yolsuzluk ve benzeri suçları işlemesinin önüne geçilmesi ve haksız mal edinimlerinin engellenmesi amacıyla hazırlanan en kapsamlı kanunun 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunudur. Aslında kamu idaresinde yolsuzluğun önüne geçilebilmesi için gerçekleştirilmesi gereken en önemli konu adalet, eşitlik ve hesap verilebilirlik ilkelerine dayalı bir kültürel altyapının kamuda sağlanmasıdır. Ayrıca yolsuzluk olaylarının engellenebilmesi için kamu görevlilerinin ahlaki donanımlarının son derece yüksek olması gerekir. Çalışmamız, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanun'da yer alan düzenlemeleri araştırmak, irdelemek, diğer ulusal ve uluslararası mevzuatlarla birlikte değerlendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bu çalışmada kamu görevlisinin mal bildiriminde bulunmasına ilişkin mevzuatlar, birçok kitap, tez, dergi, makale, rapor, web sayfalarından yararlanılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde; kamu görevlisi kavramı, mal bildiriminin hukuki dayanağı, amacı ve kişiler açısından kapsamı ile mal bildiriminin verileceği merciler ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde; mal bildirimine konu unsurlar, mal bildiriminin gizliliği ve istisnaları, mal bildiriminin verilme usulü ve hediye kavramı ele alınmış olup, uygulamada karşılaşılan ve tereddüt oluşturan konular yüksek mahkeme kararları ile açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde; mal bildiriminin verilmesinde amirlerin sorumluluğu, Yargıtay kararları ışığı altında mal bildirimi suçları ve cezaları ile soruşturma ve kovuşturma usullerine yer verilmiştir. Çalışmamızın sonuç kısmında ise; kamu görevlisinin mal bildiriminde bulunma yükümlülüğüne ilişkin olarak 3628 sayılı kanun ile ilgili genel bir değerlendirme yapılarak, kanunun uygulanabilirliği ve uygulamadan kaynaklanan sorunlara ve bu sorunların çözümlerine ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, due to the role of the state in the economy, public officials take a direct role in the fulfillment of public service and may be subject to special benefits, unlike a normal citizen. For these reasons, some legal arrangements have been needed since the first years of the Republic so that public services can be effectively and efficiently presented. It is the situation in which the public officer is practicing in the interests of fulfilling the requirements of his / her duty. Some of the citizens give unfair advantage to the public officials in order to make the public services that they benefit more quickly. In order to prevent bribery and corruption and to become a state of law, many important works have been done and still continue to be done. In our country, those who are in public service and those who fulfill certain professions that are of legal significance in the absence of public personnel; bribery, corruption and similar crimes, and preventing the acquisition of unfair goods, 3628 of the most comprehensive law prepared to prevent misdemeanors, bribery and corruption. In fact, the most important thing to be done in order to prevent corruption in public administration is to provide a cultural infrastructure based on the principles of justice, equality and accountability. Moreover, the moral equipment of public officials must be extremely high in order to prevent corruption incidents. Our work has been prepared with the aim of investigating, analyzing and evaluating the regulations contained in the Law on the Prevention of Bribery and Corruption Law No. 3628, together with other national and international legislation. In this study, the legislation related to the declaration of property by public officials, many books, thesis, magazine, article, report, web pages were used. In the first part of our study; the concept of public servant, the legal basis of the declaration of property, the scope for the purpose and persons, and the goods to which the declaration of property shall be given. In the second part of our study; the subjects of the declaration of goods, the confidentiality and exceptions of the declaration of the goods, the method of giving the declaration of goods and the concept of the gift have been dealt with and the issues that have been encountered and hesitated in practice have been tried to be explained by high court decisions. In the third part of our study; the responsibilities of the supervisors in giving the declaration of property, the crimes of the declaration of property under the Supreme Court decisions and the punishments and the proceedings of the investigation and prosecution are included. In the result part of our study; a general evaluation of the law no. 3628 on the obligation of public officials to submit declarations of property has been made, and proposals on the problems arising from the applicability of the law and the implementation and the solutions of these problems have been given.