Patolojisi apandisit olan hastalarda tanı belirteçleri olan lokositoz, görüntüleme değerlendirilmesi ve lokositoz komplike apandisit ilişkisi
- Tez No: 522802
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH KORKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: akut apandisit, lokositoz, karın ağrısı, acil servis, ultrason, tomografi, abdomen BT, Acute appendicitis, leukocytosis, abdomen pain, emergency service, Emergency department, ultrasound, tomography, abdomen CT
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç : Bu çalışma; patolojisi apandisit çıkan hastalarda gözlemsel ve retrospektif olarak lokositoz, lokositoz-komplikasyon ilişkisi değerlendirilmesi, tanı koymak için yararlanılan görüntüleme değerlendirilmesi amacı ile planlandı. Gereç yöntem : 2017 yılında Acil Servise başvurup, genel cerrahiye apandisit ön tanısı ile devredilen hastaların klinik seyirleri takip edilmiş olup patolojisi apandisit olmayan, verileri eksik hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular : Çalışmamıza uyan 409 hasta verisi ile değerlendirilmeler yapıldı Erkek hasta sayısı 257, kadın hasta sayısı 152 olup, ortalama yaş 33.1 bulunmuştur. Tanı aşamasında alınan hemogram; beyaz küre 10000, 10000-15000, 15000 üstü olarak 3 gruba ayrıldı 1 gruba 69 hasta 2. Gruba 187 ve 3 gruba 153 hasta dahil edildi. Gruplar arası apandisit, komplike apandisit değerlendirmesi yapıldı. 1. Grupta 12, 2. Grupta 29, 3. Grupta 33 hasta belirlendi. Görüntüleme istenen hastalarda ise değerlendirilmeleri karşılaştırıldı. Bu hastalardan 47sine hiçbir görüntüleme alınmadı, 151 hastaya her iki görüntüleme yapıldı geriye kalan 211 hastaya bir görüntüleme yöntemi tercih edildi. Sonuç : İstatistiksel olarak gruplar arası hiçbir ilişki sağlanmadı. Apandisit tanısı koyarken kan tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri işimizi kolaylaştırsa da tanıda ki en önemli detayın anamnez ve fizik muayene olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective : This study; Patients with pathology appendicitis were planned with observational and retrospective evaluation of the leukocytosis, lacocytosis-complication relation, imaging evaluation used for diagnosis. Material and metods : In 2017 , the patients who applied to the Emergency Service and transferred to General Surgery Deparmant with appendicitis . Patients who did not have appendicitis and the patients who were not given the data were excluded from the study. Data : . This study include 409 patients data. Male patients were 257, female patients were152 and with an average age of 33.1. Hemogram taken during diagnosis; WBC divided 3 groups with under 10000, 10000-15000 and over 15000. 1th group included 69 patients, 2nd group included 187 and 3th group included 153 patients. Appendicitis and complicated appendicitis were evaluated between the groups. 12 patients in group 1, 29 patients in group 2 and 33 patients in group 3 were identified. Evaluations were compared in patients who were asked to undergo imaging. 47 of these patients had no imaging, 151 had both imaging and the remaining 211 patients preferred only one imaging modality. Result : Statistically, there was no relation between the groups, which revealed that blood tests and imaging methods facilitate appraisal while diagnosing appendicitis. It shows anamnesis and physical examination are the most important details while diagnosing appendicitis