Spiral arter doppler bulgularının ve anjiojenik-antianjiojenik faktörlerin preeklmpsi gelişmesini öngörmedeki rolü
The role of spiral artery doppler findings and angiogenic-antiangiogenic factors in predicting the development of preeclampsia
- Tez No: 522896
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN METE TANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, sFIt-1, spiral arter, Preeclampsia, sFIt-1, spiral artery
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Birinci, ikinci ve üçüncü trimester anjiojenetik ve antianjiyojenik büyüme faktör seviyelerindeki değiĢiklikler ve spiral arter doppler ölçümlerini kullanarak preklampsi ve intrauterin geliĢme geriliği gibi perinatal dönemde yaĢanabilecek maternal ve neonatal morbiditelerin erken dönemde öngörülmesini amaçladık. Bu çalıĢma EskiĢehir Osmangazi Üniversitesi Perinataloji bölümüne 2014-2015 yılları arasında ilk trimester kombine tarama testi için baĢvuran 100 gebe kadının antenatal izlemi ile prospektif gözlemsel bir çalıĢma olarak planlanmıĢtır. Ġlk trimester kombine tarama testi için transabdominal ultrason yapılıp, CRL, NT, PAPP-A ve Bhcg değerleri elde edilecektir. Uterin arter, spiral arter doppler indexleri kaydedilecek ve fetal nukal saydamlık ölçülecektir. 1.-2. ve 3. trimesterde PAPP-A, sFlt-1 ve PIGF ELĠSA yöntemiyle ölçüldü. 3.trimesterde umbilikal arter değerlendirilmesi yapılmıĢtır. Kontrol, preeklampsi, IUGR ve GHT olmak üzere 4 grup incelenmiĢtir. Gruplar arasında yaĢ, BMI,1.trimester tansiyon ölçümleri, gravida, parite sahip oldukları ek hastalıklar, geçirilmiĢ preeklampsi öyküsü bulunması, sigara içimi, uterin noch, spiral arter ölçüm değerleri ve doğum Ģekilleri açısından anlamlı bir fark saptanmamıĢtır. Preeklampsi grubunda 2.ve 3.trimester sistolik ve diastolik kan basınçları, 3.trimerterdaki sFIt-1 düzeyleri, uterin arter doppler parametreleri, umbilikal arter parametreleri, IUGR VE GHT grubunda da 2. ve 3. Trimesterdeki sFIt-1 yüksek bulunmuĢtur. Preeklampsi grubunda fetal doğum ağırlığı, doğum haftası, 1. ve 2.tr PLGF düzeyleri,1. Trimesterdeki PAPP-A değeri, IUGR grubundaki 2. ve 3. Trimesterdeki PAPP-A değeri düĢük bulunmuĢtur. Uterin arter doppleri değerlendirilmesi, sFIt-1, PAPP-A ve PLGF değerlerinin ölçülmesi preeklampsi ve IUGR'lı hastaya faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to preserve maternal and neonatal morbidities in early period to protect first and third trimester angiogenetic and antiangiogenic growth factors levels and to convert spiral artery doppler measurements to perinatal levels such as preclampsia and intrauterine tensioner. This study was planned as a prospective observational study with antenatal follow-up of 100 pregnant women who applied for first trimester combined screening test between 2014-2015 in Eskisehir Osmangazi University Perinatal Department. Transabdominal ultrasonography will be performed for the first trimester combined screening test, CRL, NT, PAPP-A and bHCG values will be obtained. The uterine artery, spiral artery doppler indices will be recorded and fetal nuchal translucency measured. 1.-2. and at 3 rd trimester, PAPP-A, sFlt-1 and PIGF ELISA. Umbilical artery evaluation was performed at the third trimester. Four groups were examined: control, preeclampsia, IUGR and GHT. There were no significant differences between groups in terms of age, BMI, 1.trimester blood pressure measurements, gravida, parity, additional diseases they had, history of preeclampsia, smoking, uterine noch, spiral artery measurements and birth patterns. Second and third trimester systolic and diastolic blood pressures in the preeclampsia group, sFIt-1 levels in the third trimester, uterine artery doppler parameters, umbilical artery parameters, and sFIt-1 in the second and third trimester of the IUGR and GHT groups were found. Fetal birth weight in the preeclampsia group, birth week, 1st and 2nd PLGF levels, 1. PAPP-A value at the trimester, PAPP-A at the 2nd and 3rd trimester in the IUGR group were found to be low. Assessment of uterine artery doppler, measurement of sFIt-1, PAPP-A and PLGF values may be helpful to patients with preeclampsia and IUGR.