Olanzapine bağlı kilo alımı ve metabolik değişikliklerde santral ve periferik nöropeptidlerin rolü
The role of central and peripheral neuropeptides in olanzapine-induced weight gain and metabolic changes
- Tez No: 522897
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Olanzapin, Kilo Alımı, Nöropeptid, Serotonin, Olanzapine, Weight Gain, Neuropeptide, Serotonin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Olanzapine Bağlı Kilo Alımı ve Metabolik Değişikliklerde Santral ve Periferik Nöropeptidlerin Rolü, Dr. Nazile Arpacı, Uzmanlık Tezi, Konya, 2018$2$2 Olanzapin, en fazla kilo artışına yol açan antipsikotiklerden biridir. Günümüzde olanzapinin kilo artışının altında yatan fizyolojik mekanizmalar henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Bu çalışmadaki amaç olanzapin alan hastalarda bu ilacın; vücut ağırlığını, vücut kitle indeksini, serum lipid profilini, açlık kan şekerini, karaciğer fonksiyon testlerini nasıl etkilediğinin gösterilmesi ve ortaya çıkan kilo değişiminin altında yatan moleküler mekanizmaların ve bu mekanizmaların hipotalamik beslenme düzenleyici nöropeptidlerden POMC, NPY, periferik peptidlerden leptin, CCK ve pankretik bir hormon olan insülinle ilişkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu amaçla Ağustos 2017-Aralık 2017 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri kliniğine başvuran, olanzapin tedavisine karar verilmiş, dışlama kriterlerine uyan hastalardan 30 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastalardan tedavinin başlangıcı ile 2. hafta ve 8. hafta kontrollerinde gerekli ölçümler yapılmış, araştırılan parametrelere bakılmak üzere kanlar alınarak biyokimyasal tetkikler yapılmıştır. Veriler IBM SPSS 23.00 programına girilerek istatistiksel analizleri yapılmıştır. Sonuçta olanzapin tedavisi alan hastaların 2 aylık bir sürede ortalama %8.6 oranında kilo aldıkları saptanmıştır. Bakılan santral nöropeptid ve periferik peptidlerin ilişkisi incelendiğinde ortaya çıkan kilo artışında temel rolün; olanzapinin özellikle serotonerjik sistem üzerine olan etkileri ile olduğu düşünülmüştür. Olanzapinin; serotonerjik reseptörleri barındıran merkezi iştah arttırıcı alanlardaki etkisi ile nöropeptid salınımınında ki dengelerin değişimi yolu ile kilo alımına neden olduğu görüşü ortaya çıkmıştır. Olanzapin başta olmak üzere özellikle atipik antipsikotiklere bağlı kilo alımının fizyopatolojisinin aydınlatılması, etkinlik sağlarken hastaların minimal düzeyde zarar görmesi açısından önemlidir. Kilo alımı ile başlayan ve metabolik bir çok alanda bozulmaya yol açan sürecin aydınlatılması adına santral değişimleri değerlendiren daha ileri çalışmaların gerekli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Role of Central and Peripheral Neuropeptides in Olanzapine-Induced Weight Gain and Metabolic Changes Nazile Arpacı, Thesis, Konya, 2018 Olanzapine is one of the antipsychotics that causes the most weight gain. At the present time the physiological mechanisms underlying the weight gain by olanzapine are not yet fully clarified. The aim of this study is to show how this drug affects the body weight, body mass index, serum lipid profile, fasting blood sugar, liver function tests. and investigate the molecular mechanisms underlying the change in weight and whether these mechanisms are related to hypothermic nutritional regulatory neuropeptides such as POMC, NPY, peripheral peptides, leptin, CCK, and insulin, a pancreatic hormone in patients receiving olanzapine.. For this purpose, 30 patients who were admitted to Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Psychiatry clinic between August 2017-December 2017 which were decided to be treated with olanzapine and met the exclusion criteria were included in this study. Necessary measurements were made at the beginning of the treatment and at the 2nd and 8th weeks and blood samples were taken for biochemical tests. The data were entered into the IBM SPSS 23.00 program and analyzed statistically. As a result, it was found that patients who received olanzapine treatment gained an average of 8.6% in a period of 2 months. When the relationship between the central neuropeptide and peripheral peptides is examined, it was thought that the main role of weight gain is the effects of olanzapine on the serotonergic system. It was observed that olanzapine causes weight gain by altering the balance in neuropeptide release by affecting central appetite-enhancing sites which carries serotonergic receptors. Enlightenment of the physiopathology of weight gain due to atypical antipsychotics, especially olanzapine, is important in terms of minimal harm to patients while providing efficacy. Further studies have been thought to be necessary to evaluate central changes in order to clarify the process that started with weight gain and led to degradation in many metabolic areas.