Din ve zihniyet: Gençlik üzerine bir araştırma
Religion and mentali̇ty: A research on youth
  1. Tez No: 522949
  2. Yazar: KÖKSAL PEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEN BANU OKUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, zihniyet, genç, ibadet, tüketim, medya, Religion, mentality, young, worship, consumption, media
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı; dindar gencin zihniyetini dinin ne kadar şekillendirdiğini, din-disiplin, din-ibadet, din-tüketim ve din-medya başlıklarından hareketle ortaya koymak ve dinin, dindar gençlerin günlük hayatında nasıl bir boşluğu doldurduğunu tespit etmektir. Tüm bunlar 1990-1998 yılları arasında doğan ve 2010 sonrası çocukluktan çıkıp, gençliğe doğru adım atan, kimlik yapıları oturmaya başlayan ve kendisini dindar ya da muhafazakar olarak tanımlayan gençler örneğinde incelenecektir. Yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla gerçekleştirilmeye çalışılan araştırmamızın din sosyolojisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal how religion has shaped mentality of religious young with reference to titles of religion-discipline, religion-worship, religion-consumption and religion-media. Additionally, the aim of this study is to find out what kind of gap is filled by religion in daily life of religious youth. All these will be examined in the case of young people born between the years 1990-1998 who have stepped towards youth after the 2010, starting to establish identity structures, and defining themselves as religious or conservative. It is thought that our research which is conducted through semi-structured interviews will contribute to the sociology of religion.