Çalışma ahlakı, zihniyet ve din: Adana'daki hisse senedi yatırımcıları örneği
Work ethic, mindset and religion: the case of stock investors in Adana
  1. Tez No: 981692
  2. Yazar: FARUK FINDIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZBOLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma ahlakı, din, yatırım anlayışı, sekülerleşme, zihniyet tipolojisi, Work ethic, religion, investment philosophy, secularization, mindset typology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Din ile ekonomi arasındaki ilişki, tarih boyunca pek çok araştırmacının üzerinde durduğu, karmaşık ve çok boyutlu bir tartışma konusu olarak ön plana çıkmış ve bu ilişki, toplumsal ilişkilerin analizinde çok önemli bir yere sahip olmuştur. Bu çalışma da söz konusu ilişkiye odaklanmakta ve dinin ekonomik gelişmeye engel olup olmadığı sorusu bu çalışmanın temel problemini oluşturmaktadır. Çalışmanın temel amacı ise çalışmaya ve kazanmaya yönelik rasyonel tutumların geleneksel tutumlardan daha çok ön plana çıktığını ve dinin ekonomik gelişmeye engel olmadığını ortaya koymaktır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Adana ilinde ikamet eden 222.898 hisse senedi yatırımcısı oluştururken örneklemini ise olasılık dışı örneklem yöntemlerinden amaçlı örneklem kullanarak ulaştığımız 506 yatırımcı oluşturmaktadır. Çalışmada öncelikle problem tespit edilerek literatür taranmış, sonrasında veriler toplanıp SPSS programına işlenerek betimsel analizlerle Ki-Kare analizleri yapılmış ve elde edilen bulgular ilgili literatürle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Dinin her ne kadar çalışma ahlakı, zihniyet ve yatırım anlayışı üzerinde belirleyici etkisi söz konusu olsa da özellikle kredili işlem yapma, yatırımı dinden bağımsız düşünme ve katılım endeksine yatırım yapma konularında dinin etkisi azalmakta ve seküler ve rasyonel anlayışlar bu sürece eşlik etmektedir. Dolayısıyla katılımcıların daha fazla kazanabilmek için dini değerlerden taviz verdiğini ve piyasada tutunabilmek için yatırım sürecine sekülerleşerek eklemlendiğini söylememiz mümkündür. Bununla birlikte katılımcıların geleceği planlayarak finansal özgürlük idealine sahip olması, kanaatkar tutumları bir kenara iterek daha fazlasına sahip olmak için kredili işlem yapması, katılım endeksi haricindeki hisselere yönelmesi, yatırımı dinden bağımsız olarak değerlendirmesi, özellikle zenginlik konusunda Allah'ın takdirinden ziyade kişinin süreç içerisindeki rolüne daha fazla vurguda bulunması ve herhangi bir şarta bağlı olmaksızın zenginliği her halükarda onaylaması dinin ekonomik gelişmeye engel olmadığını gösteren bulgular olarak ön plana çıkmıştır. Yatırım anlayışı temelinde çalışma ahlakı, zihniyet ve dinle ilgili bulgular, çalışmanın tartışma ve yorum başlığı altında özetlenmiştir. Bu bağlamda, örneklem grubumuz özelinde çalışma ahlakıyla ilgili“ihtiyaç odaklı”,“güvence odaklı”,“değer odaklı”ve“haz odaklı”çalışma ahlakı tipolojisi; yatırım anlayışıyla ilgili“hesapsız”,“ölçülü”,“temkinli”ve“profesyonel”yatırım anlayışı tipolojisi; zihniyetle ilgili olarak ise bu iki tipolojik analizi de içerecek şekilde“yetinmeyi bilen kanaatkar zihniyet”,“dengeyi gözeten orta yolcu zihniyet”ve“daha fazlasını isteyen rasyonel ve seküler zihniyet”tipolojisi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between religion and economics has been a complex and multidimensional topic of discussion that many researchers have focused on throughout history, and this relationship has played a very important role in the analysis of social relations. This study also focuses on this relationship, and the question of whether religion hinders economic development forms the main problem of this study. The primary objective of this study is to demonstrate that rational attitudes toward work and earning money are more prominent than traditional attitudes and that religion does not hinder economic development. In this study, which uses quantitative research methods, a survey was used as the data collection tool. The population of the study consists of 222,898 stock investors residing in Adana province, while the sample consists of 506 investors reached using purposive sampling, one of the non-probability sampling methods. In the study, the problem was first identified, the literature was reviewed, data were collected and processed using SPSS, descriptive analyses and Chi-Square analyses were conducted, and the findings were evaluated by comparing them with the relevant literature. Although religion has a decisive influence on work ethics, mindset and investment philosophy, the influence of religion decreases and secular and rational understandings accompany this process, especially in the areas of making credit transactions, thinking about investment independently of religion and investing in the participation index. Therefore, it is possible to say that the participants compromise religious values in order to earn more and are secularized and integrated into the investment process in order to hold on to the market. On the other hand, the fact that the participants have the ideal of financial freedom by planning for the future, make credit transactions in order to have more by pushing aside the austerity attitudes, tend to stocks other than the participation index, evaluating investment independently of religion, emphasize the role of the individual in the process rather than God's providence, especially in terms of wealth, and approve wealth in any case without any conditions are the findings that show that religion is not an obstacle to economic development. Findings related to work ethic, mindset, and religion based on investment philosophy are summarized under the discussion and commentary section of the study. In this context, the typology of work ethic related to work ethic in our sample group is“needs-oriented,”“security-oriented,”“value-oriented,”and“pleasure-oriented”; the typology of investment understanding is“uncalculated,”“measured,”“prudent,”and“professional”; and regarding mindset, a typology that includes both of these typological analyses:“contented mindset that knows when to be satisfied,”“middle-of-the-road mindset that seeks balance,”and“rational and secular mindset that wants more.”