Yazılı basın gündeminde sosyal medyanın payı: Instagram örneği
The effect of social media on press media: Instagram case
- Tez No: 522991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE GÖZDE YİRMİBEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Medya, Sosyal Medya, Instagram, Gündem Belirleme
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dünya, esasında aynı olan, ama her gün yeniymiş gibi gösterilen olaylar etrafında dönmektedir. Eşik bekçileri olarak bilinen geleneksel medya patronlarının süzgecinden geçen haberler, ilk bakışta görünüş olarak farklı olmalarına rağmen esasında içerik olarak benzerlik göstermektedirler. Yakın zamana kadar kamuoyunun belli olaylardan haberdar edilme süreci ve toplumun bu olaylara bakış açısı geleneksel medya patronları tarafından yönlendirilmekteydi. Son dönemlerde sosyal medyanın gelişmesi ile kamuoyunda idrak algısı değişerek netleşmiş; netleşen bu algı ile olayların gösterilmeye çalışılandan daha farklı bir boyutta olduğunun farkına varılmıştır. Sosyal medya, son yıllarda geleneksel medya anlayışına meydan okuyarak gücünü halktan alan bir gündem belirleme aracı haline dönüşmüştür. Bu tez çalışması, sosyal medya araçlarından Instagram'ın, geleneksel medya araçlarından yazılı basın üzerindeki haber etkisini ölçmektedir. Küreselleşen dünyada yaygınlaşarak, her yeni gün artan sosyal medya kullanımının önemli bir aracı olan Instagram'ın Türkiye'nin en çok tiraja sahip ilk beş gazetesinin haber ve içeriklerini ne oranda etkilediği içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Instagram'ın en çok satan bu beş gazetesi üzerindeki etkisinin belirlenmesinde iki aylık medya gündemi hedef alınmış ve analiz sonucunda elde edilen veriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The world revolves around cases that are essentially the same, but seem to be new every day. Though the news filtered by traditional media bosses, also known as gatekeeperes, are differ in appearance at first sight, in fact, they are similar in content. Until recently, public awareness of certain events and the society's view of these events have been directed by traditional media bosses. Recently, with the development of social media, the perception of the public has changed and became clearer; with this perceived perception, it is realized that the events are in a different dimension than the ones to be shown. In recent years, social media has turned into an agenda-setting tool that challenges the traditional media understanding and takes its power from the public. This study measures Instagram's influence on behalf of social media on printed media on behalf of traditional media. The effect of Instagram as an important tool of social media which is increasingly used in global world on Turkey's first five best-selling newspapers as a tool of printed media with content analysis. Instagram's effect on these top five best-selling newspapers was determined according to the results of the two-month media agenda analysis and the resulting data was presented.