Tüberkülin deri testinin sonraki interferon gama salınım testi sonuçlarına etkisi
The effect of tuberculin skin testing on subsequent interferon-gamma assay results
  1. Tez No: 523158
  2. Yazar: MİNE ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: LTBE, TDT, İGST, booster etki, konversiyon, LTBI, TST, IGRA, boosting, conversion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüzde LTBE tanısında kullanılan yöntemler TDT ve İGST'dir. Belirli gruplarda yaygın olarak kullanılan iki basamaklı yaklaşımda TDT sonrası İGST uygulanmaktadır. Çalışmada TDT'nin, TDT'den sonra uygulanan İGST sonuçlarına etkisinin araştırılması, böyle bir etki var ise etkinin başlama ve sonlanma süresinin saptanması amaçlanmıştır. Başlangıç İGST sonucu negatif ve TB temas riski düşük olan 44 kişiye TDT ve TDT sonrası 3, 7, 30, 90. günlerde İGST uygulanmıştır. Çalışmada İGST olarak Quantiferon Gold Plus testi (Qiagen GmbH, Hilden, Germany) kullanılmıştır. 3, 7, 30, 90. günlerdeki İGST sonuçları 0. gün sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Çalışmaya alınan 44 kişinin 0. gün kantitatif IFN-gama seviyeleri TB1 ve TB2 tüpü için ayrı ayrı 3. gün sonuçları ile karşılaştırıldığında (p=0.490, p=0.601), 30. gün sonuçları ile karşılaştırıldığında (p=0.060, p=0.721) ve 90. gün ile karşılaştırıldığında (p=0.407, p=0.982) anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. 7. günde ise TB1 tüpü için anlamlı booster etki gözlenirken (p=0.028), TB2 tüpü için anlamlı artış gözlenmemiştir (p=0.910). Aynı günler için IFN-gama yanıtlarının test sonuçlarına kategorik etkisi karşılaştırıldığında, çalışma boyunca 43 kişinin tüm günler için sonuçları negatif devam ederken sadece bir kişinin (% 2.7) 7. günde pozitifleşip, 30. günde pozitifliğin devam ettiği ve 90. günde negatifleştiği görülmüştür. Bir kişide görülen konversiyonun istatistiksel olarak anlamlı olamadığı hesaplanmıştır (p=0.314). Sonuç olarak TDT'den sonra uygulanan İGST'de IFN-gama yanıtında 7. günde başlayan, bir ay sonra zayıflayan ve üç ay sonra kaybolan bir artış görülmekle birlikte, bu artışın test sonucunu etkilemediği saptanmıştır. LTBE tanısında TDT sonrası üçüncü günde İGST için kan alınmasının ideal olduğu, ancak daha sonra ki günlerde de İGST uygulanabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Currently, the methods used for screening LTBI are TST and IGRA. IGRA is performed after TST in the two-step approach commonly used in certain groups. The aim of the study was to investigate the effect of TST on subsequent IGRA results, and if such an effect is present, to determine the duration of onset and ending of the effect. Forty-four patients who their result of initial IGRA were negative and low TB contact risk underwent TST first and were followed by IGRA on days 3, 7, 30 and 90 after TST. The QuantiFERON Gold Plus test (Qiagen GmbH, Hilden, Germany) was used as the IGRA in the study. The results of days 3, 7, 30, 90 were compared with the results of initial IGRA (day 0). When compared the quantitative IFN-gamma responses noted by day 0 in the both TB1 and TB2 tubes with noted by day 3 (p=0.490, p=0.601), day 30 (p =0.060, p =0.721) and day 90 (p=0.407, p=0.982), it was found no significant difference. But significant boosting effect was observed for TB1 tube (p = 0.028) on the day 7 while there was no significant increase for TB2 tube (p = 0.910). When compared categorical test results for the same days, it was seen that the results of 43 subjects continued to negative for all days. only one of 44 subjects (2.7%) convert to positive on 7th day, it continued positive on 30th day and revert negative on 90th day. The conversion seen in one person was not significant statistically (p = 0.314). In conclusion, an increase in IFN-gamma response was observed in IGRA administered on day 7 after TST. This increase reduced after one month and disappeared after 3 months. but this increase did not affect the categorical test results. It was thought that when using a two-step strategy, it is ideal to perform IGRA within 3 days of performing the TST, however IGST could be performed at later days.