Şeker Pancarında Farklı Hasat Zamanı ve Tarlada Depolama Sürelerinin Verim ve Şeker Oranı Üzerine Etkileri
The effects of harvest date and field storage duration on yield and sugar rate of sugar beet
- Tez No: 523236
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Beta vulgaris, Hasat zamanı, Depolama, Şeker verimi, Verim kaybı, Beta vulgaris, Harvest date, Storage, Sugar yield, Yield loss
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu araştırma, Eskişehir koşullarında 2017 yılında, farklı hasat zamanları ve tarlada depolama sürelerinin şeker pancarının verimi ve şeker oranı üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Bernache şeker pancarı çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada hasat zamanları 15 Eylül, 29 Eylül, 13 Ekim ve 27 Ekim olarak belirlenmiş ve hasat edilen şeker pancarı kökleri 3, 7, 14, 21 ve 28 gün süreyle tarla koşullarında depolanmıştır. Pancar verimi, biyomas verimi, şeker oranı, şeker verimi, ağırlık kaybı ve günlük ağırlık kaybı özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, pancar veriminin hasat zamanlarından önemli şekilde etkilenmediği belirlenmiştir. Bununla birlikte, tarladan depolama süresinin uzaması şeker oranını arttırırken, pancar verimini azaltmıştır. Depolama ile birlikte şeker oranı %13,71'den %19,68'e yükselmiş, verim ise %22,11 oranında azalmıştır. Erken hasatlarda (15 ve 29 Eylül) pancarın şeker oranını arttırmak amacıyla en az 14 gün süreyle tarlada depolanması gerektiği belirlenmiştir. Şeker verimi ise hasat zamanı geciktikçe ve depolama süresi uzadıkça artış göstermiştir. En yüksek şeker verimi 1825 kg/da ile 27 Ekim tarihinde hasat edilen ve tarlada 3 gün süreyle depolanan pancarlardan elde edilmiştir. Sonuç olarak, hasat zamanı gecikmesinin pancar veriminde önemli artışa neden olmadığı ancak, şeker oranını yükselttiği belirlenmiştir. Eskişehir koşullarında şekerpancarı hasadının Ekim ayının ikinci yarısında yapılması ve yedi günden fazla tarlada depolanmaması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different harvest dates and field storage durations on root yield and sugar content of sugar beet under Eskişehir conditions in 2017. Sugar beet variety Bernache was used as material in the study. The harvest dates were determined as September 15, September 29, October 13 and October 27, and the roots were stored for 3, 7, 14, 21 and 28 days after harvest under field conditions. Root yield, biomass yield, sugar content, sugar yield, yield loss and yield loss per day were investigated. According to the results of the research, the root yield did not significantly affected by harvest dates. However, increased storage duration resulted in an increase in sugar content while the root yield was clearly decreased. Depending on delaying storage, the sugar content improved from 13.71% to 19.68% while the root yield was reduced by 22.11%. It should be stored for 14 days after harvest to increase the sugar content in early harvest dates (September 15 and 29). The sugar content increased as the harvest date delayed and the storage period prolonged. The highest sugar yield with 1825 kg/da was obtained from the harvest on October 27 and stored for 3 days. As a result, the delay of harvest date was effective in increasing the sugar content rather than promoting the root yield. It was concluded that sugar beet has to be harvested in the second half of October and it should not be stored more than seven days under Eskişehir conditions.